Gazdaság

Sok lakásfejlesztő hagyja el Budapestet az idén

A budapesti ingatlanfejlesztők megkezdték lakásaik átárazását, és közülük sokan hagyják el Budapestet az idén - állapítja meg a Jones Lang LaSalle elemzése.

Az eladatlan prémium minőségű lakások száma folyamatosan emelkedett 2009-ben. Tavaly több mint 10 ezer lakást adtak át a fejlesztők Budapesten, ezzel a magyar főváros Varsó után a második helyen állt a régióban. Az idei első negyedév után viszont még nem lehet megállapítani, hogy milyen irányt vesz a budapesti lakáspiac.

Az viszont már most mérhető, hogy a fejlesztők csökkentik az áraikat. Több projektnél már most jelentős az árkedvezmény – állítja az elemzés, amely ezt a helyzetet három okkal magyarázza. Ezek: a lakáshitelek csak korlátokkal érhetők el, alacsony a vásárlók bizalmi indexe, továbbá magasak a piacon a négyzetméter árak.

Az építési kedv a múlt év utolsó negyedében 1543 átadott lakással negatív csúcsot döntött. A fejlesztők közül azok is, akik még építenének, kénytelenek lemondani szándékukról a bankok óvatos hitelezése miatt. Ebből vonja le az elemzés azt a következtetést, hogy sok lakásfejlesztő hagyja el az idén a budapesti piacot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik