Gazdaság

Oszkó lát racionális elemeket Orbánék terveiben

A leköszönő pénzügyminiszter szerint racionális és politikai elemek is vannak az új kormány adóterveiben.

Az új kormány ismert adóelképzelései között lát a leköszönő pénzügyminiszter racionális elemet, és olyanokat is, amelyek az általuk elkezdettek folytatása – írja a Napi Gazdaság. Oszkó Péter a lapnak a kisadók megszüntetését teljesen racionálisnak nevezte.

Ugyanakkor – tette hozzá – az eddig elhangzottak között vannak olyan elemek is, amelyek politikai jelképűnek tűnnek. Oszkó ilyennek nevezte a szuperbruttó kivezetését. Szerinte idén apró lépések tehetők. Emlékeztetett rá, hogy tavaly februárban a Reformszövetség egy koherens adóprogramot állított össze.

E szerint egy egykulcsos vagy ahhoz hasonló adórendszer lenne ideális, alacsony kulcsokkal, kisebb járulékteherrel, kisadók kiirtásával és lehetőleg az iparűzési adó kivezetésével. Kérdés, ezt milyen ütemben lehet véghez vinni, hogy “ne álljon fejre” a költségvetés és az ország.

“A Reformszövetség ennek megvalósítására három évet mondott, ebből az első évet mi megcsináltuk, vagyis két év alatt el lehetne érni” – mondta az interjúban a leköszönő pénzügyminiszter. úgy látja, amit az adott körülmények között lehetett, azt véghezvitte a Bajnai-kormány, de a strukturális átalakítások egy része az Orbán-kabinetre marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik