Gazdaság

Simor: növekedésösztönző adórendszerre van szükség

A gazdasági növekedést kell jobban ösztönöznie az adórendszernek és a kormányzati kiadások szerkezetének Magyarországon- vélekedett kedden Brüsszelben Simor András.

Támogatni kell a szakképzést és továbbképzést, elő kell segíteni a nemzetközi nagyvállalatok és a helyi beszállítók közötti jobb integrációt, lehetőség szerint be kell szüntetni a torzító hatású ösztönzők alkalmazását – hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Brüsszeli Gazdasági Fórum nevű rendezvényen.

Megítélése szerint miközben jelenleg egyes területeken – így az egészségügyi ellátásban – túl alacsony a költségvetési kiadások szintje, más területeken – például az általános kormányzati kiadások tekintetében – túlköltekezés mutatkozik.

Az MNB-elnök kitért arra, hogy a válság előtti években a magyar gazdaság növekedését egyre növekvő mértékben alapozták a külső finanszírozási forrásokra. A válság kitörésekor magas volt az államadósság, de ennél is nagyobb aggodalomra adott okot, hogy a növekedés – az államháztartási hiány felduzzadása ellenére – már a válság előtt is lanyha volt.

Simor András szerint Magyarország kénytelen úgy törekedni a növekedésre, hogy eközben külső egyenlege jobban közelítsen az egyensúlyi helyzethez. Ebből az következik, hogy a növekedést az exportnak és a beruházásoknak kell vezérelniük – szögezte le. A háztartások megtakarításainak növekedniük kell, a hitel bővülésének lassúbbnak kell lennie, mint amilyen dinamika a válság előtt volt tapasztalható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik