Gazdaság

Családi adózás: számos változtatásra lenne szükség

Az első Fidesz-kormány idején bevezetett családi adókedvezmény-rendszer visszaállítását javasolja a bonyolultabb családi adózás helyett a Népesedési Kerekasztal (NK).

A Pálinkás József akadémikus által életre hívott testület munkacsoportjainak javaslatait ismertető sajtótájékoztatón Kopp Mária egyetemi tanár azt mondta: mindenképpen a család nagyságával, a gyerekek számával arányos adórendszerre lenne szükség, ám a sokféle családtípus miatt a francia modellhez hasonló rendszer bevezetése Magyarországon nagyon bonyolult lenne.

A szakember szerint egy olyan rugalmas rendszer kialakítására lenne szükség, amelyben a nők szabadon dönthetnének arról, hogy a gyermeknevelés mellett mennyi időt kívánnak munkában tölteni. Ehhez azonban – tette hozzá – rugalmas foglalkoztatási formákra, otthoni munkalehetőségekre, családbarát munkahelyekre, ezeken belül például munkahelyi óvodákra lenne szükség.

A NK javaslatait már eljuttatták a leendő kormány tagjainak, és a testület tagjai abban bíznak, hogy javaslataikból minél több bekerül majd a kormány ágazati programjaiba.

Az újságíróknak kiosztott 15 oldalas javaslatcsomagban egyebek mellett az áll: ne tekintsék a gyermekgondozást választókat “inaktívaknak”. Ez például abban nyilvánuljon meg, hogy a gyermekeiket otthon gondozók után ne kelljen egészségügyi járulékot fizetni.

Közölték azt is, célszerűnek tartanák a gyermekgondozási ellátások feltételrendszerét úgy átalakítani, hogy az segítse az anyák fokozatos, részmunkaidős munkába állását a gyermek egyéves kora után. Erre példaként azt javasolták, tegyék lehetővé, hogy a négy órában dolgozó anya “fél-gyest” kapjon, ám ennek arányában a gyes ideje hosszabbodjon meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik