Gazdaság

Beszüntetnék a régióban a devizahitelezést az osztrákok

Országról országra kell megvizsgálni a kelet-európai országokban a devizában való fogyasztási hitelezést - mondta Kurt Pribil, az Osztrák Pénzpiaci Felügyelet (FMA) igazgatósági tagja.

“Szoros párbeszéd” kezdődött az új lakossági fogyasztási hitelek kihelyezésének megszüntetéséről az osztrák és más, a feltörekvő piaci országokban tevékenykedő bankokkal az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBDR) vezetése mellett – válaszolta Kurt Pribil egy újságíró kérdésére. Az adott országok pénzügyi felügyeleti szerveivel is megegyezésre kell jutni e kérdésben – tette hozzá.

Az FMA szintén szorgalmazta, hogy az osztrák bankok terjesszék ki kelet-európai leányvállalataikra az Ausztriában bevezetett szigorú korlátozásokat.

Az eurózónához való csatlakozás összetett kérdés – mondta a sajtótájékoztatón Helmut Ettl igazgatósági tag az MTI-nek arra a kérdésére, hogy tesznek-e különbséget az egyes országok között az eurózónához való csatlakozás szándéka alapján a devizahitelek kérdésében. Rámutatott, hogy jelenleg csak egy ország – Észtország – pályázik a csatlakozásra, s hogy a tapasztalatok szerint sok előre nem látható esemény befolyásolhatja egy-egy ország csatlakozási folyamatát.

“Azonban azokat a nemzeti hatóságokat, például Magyarországon és Ukrajnában, amelyek maguk is a devizahitelezés csökkentésére törekednek…közvetlen intézkedésekkel fogjuk támogatni” – jelentette ki Helmut Ettl.

Az osztrák felügyelet vezetői a Központi Bankok Európai Rendszerének (KBER) mintájára egy európai banki felügyeleti intézmény létrehozása mellett foglaltak állást a nagy nemzetközi pénzintézetek ellenőrzése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik