Gazdaság

Simor visszautasítja az MNB-t ért kritikákat

Simor András visszautasította a devizahitelezés elterjedése miatt az MNB-t ért kritikákat, és hangsúlyozta, hogy a jegybank nem fogyasztóvédelmi hatóság, nincsenek szabályozó eszközei.

Simor András egyben emlékeztetett arra: szinte az egyetlen intézményként az MNB 2001 óta következetesen, hangosan érvelt a devizahitelezés ellen, és javaslatokat is tett a kormánynak már 2005-ben.

A jegybankelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a devizahitelek között a problémás hitelek aránya nem magasabb, mint a forinthiteleknél. Ugyanakkor megerősítette, hogy a devizahitellel rendelkezők között mintegy 80-100 ezer hiteles nehéz helyzetbe került. Emlékeztetett arra is, hogy a devizahitelezés nem a mostani jegybanki vezetés idején kapott lendületet, hanem még az előző vezetés alatt.

Az euróbevezetés lehetséges időpontjáról nem nyilatkozott, annyit azonban elmondott: reméli, hogy a következő kormány az időpontról egyeztet majd a jegybankkal.

Karvalits Ferenc, a jegybank alelnöke az árfolyamot illetően azt mondta: a forint elmúlt időszakbeli jelentősebb árfolyammozgását a bankrendszer kezelni tudta, és bár vannak olyan szintek, ahol megnőnek a pénzügyi stabilitási kockázatok, de “a monetáris politika nincs gúzsba kötve”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik