Gazdaság

Még néhány óra és be kell vallani!

Ma éjfélig lehet az szja-bevallást és a vagyonadót elküldeni és befizetni.

A nagyüzem idén is az utolsó napra marad, sok szja-bevallást vár még az APEH. A nyomtatvány kitöltésekor az utolsó nap sem érdemes kapkodni, hiszen hibásnak minősül a bevallás akkor is, ha nincs rajta aláírás. Máig kell bevallani az egyes nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adót is, és befizetni az adó esedékes részét.

Az adóhivatal januárban valamennyi adózónak, aki az elmúlt évben saját maga nyújtott be a szja-bevallást postázta a szükséges nyomtatványokat, akik mégsem kapták meg adócsomagjukat a következő módon szerezhetik be a szükséges nyomtatványt:

A kötelezettség teljesítéséhez szükséges programok az APEH internetes honlapjáról ingyenesen letölthetők, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a letöltött nyomtatványt a kitöltés után kinyomtatva beküldjék az adóhivatalba. A kitöltéshez először az ÁNYK-AbevJava keretprogram letöltése szükséges, ezt követően pedig a 0953-as bevallás kitöltő programja. Amennyiben elektronikus aláírásra regisztráltatták magukat az okmányirodában, adóhivatalban vagy elektronikus bevallás benyújtására jogosult személynek meghatalmazást adtak, elektronikus úton is továbbíthatják a bevallást.

Akik internetes hozzáféréssel nem rendelkeznek vagy nem kaptak egység csomagot, azok az adóhivatal ügyfélszolgálatain térítésmentesen kérhetik a 0953-as nyomtatványt.

A bevallások benyújtásával kapcsolatos további kérdésekre a 06-40-42-42-42-es telefonszámon felkészült munkatársak adnak tájékoztatást az adózók részére, illetve az APEH regionális igazgatóságainak központi ügyfélszolgálatain található internetes gépen elkészíthetik és ki is nyomtathatják bevallásukat.

A postákon megerősített szolgálat, a fővárosban több helyen valamint a megyeszékhelyeken is hosszabb nyitva tartás lesz a személyi jövedelemadó bevallásának határideje miatt.

A személyi jövedelemadó bevallására a 0953 nyomtatvány szolgál. Ha bevallását papíralapon kívánja benyújtani, akkor azt az itt szereplő postai címekre teheti meg.

Ma az ügyfeleket megerősített szolgálattal és tovább nyitva tartó postákkal várják. 2010. május 20-án a normál rendtől eltérő nyitva tartást az alábbi posták esetében rendeltek el:

Budapest 62. posta (Nyugati Pu.) 24.00 óráig

Budapest 114. posta (Mammut) 22.00 óráig

Budapest 72. posta (Keleti Pu.) 24.00 óráig

Budapest Fogarasi úti TESCO posta 24.00 óráig tart nyitva.

A megyeszékhelyeken legalább egy posta, jellemzően az 1. számú posta lesz 20.00 óráig nyitva. Továbbá Mezőtúr Újvárosi postapartner 2010. május 20-án hosszabbított, 9:00-12:00 13:00-22:00 óráig tartó nyitva tartással áll az ügyfelek rendelkezésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik