Belföld

APEH: az árvíz indokolhatja a késedelmes bevallást

Nem szükséges részletes indoklás, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás.

Az időjárási körülmények által előidézett okok miatt előfordulhat, hogy az adózó nem tud határidőben eleget tenni adóbevallási, vagy befizetési kötelezettségének, ilyenkor az adóhatóság kérelemre határidőben teljesítettnek teliintheti a kötelezettséget. Az APEH szerint az indokolt igazolási kérelem benyújtása az akadály elhárultát követően a bevallás benyújtásával, illetve befizetéssel egyidejűleg tehető meg. Az elektronikus úton benyújtott bevallások esetén az igazolási kérelmet papír alapon kell eljuttatni az adóhatósághoz.

A kimentés által az adózó olyan helyzetbe kerül, mintha a kötelezettségét határidőben teljesítette volna. Ebben az esetben a késedelmes teljesítés miatti szankció kiszabásától az adóhatóság eltekint.

Mivel Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kihirdetett veszélyhelyzet áll fenn, ezért a térségben a természeti körülmények által akadályoztatott ügyfél részéről nem szükséges részletes indoklás az igazolási kérelemben, elegendő a veszélyhelyzetre való hivatkozás – hívta fel a figyelmet az APEH.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik