Gazdaság

SZMM: élénkül a munkaerőpiac, kevesebb álláskereső

A gazdasági recesszió kedvezőtlen foglalkoztatási hatása egyre kisebb szerepet játszik a munkaerőpiaci folyamatokban, áprilisban jelentősen csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) munkaerőpiaci jelentése szerint a regisztrált álláskeresők száma 2010 áprilisában az előző havihoz képest jelentősen, közel 43 ezerrel csökkent.

A regisztrált létszám számottevő mérséklődése már az elmúlt hónapban megkezdődött, így a nyilvántartott álláskeresők állománya két hónap alatt több mint 57 ezerrel esett vissza. Egy évvel korábban a válság kedvezőtlen munkaerőpiaci következményeként még több mint 25 ezres növekedést mutattak az adatok február és április között.

Az Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) szerint a munkaerőpiac élénkülése mögött több tényező együttes hatása érvényesül. Egyrészt a közfoglalkoztatás a korábbi évekhez képest nagyobb volumenben indult meg, ami elsősorban a hátrányos helyzetű régiókban növelte a foglalkoztatottak számát.

A fejlettebb régiókban a versenyszféra munkaerő-igényének növekedése is megfigyelhető. Ebből a szektorból a bejelentett álláshelyek száma érzékelhetően bővült az elmúlt két hónapban. A szezonális jellegű foglalkoztatás mellett megjelent azoknak a vállalkozásoknak a munkaerő-igénye is, amelyek a válság miatt átmenetileg csökkenteni kényszerültek a foglalkoztatottak számát.

A foglalkoztatási szolgálat adatai szerint április végén 601 500 regisztrált álláskeresőt tartottak nyilván, ami ugyan 33 ezerrel magasabb volt az egy évvel korábbi szintnél, de az év elején ez a különbség még 144 ezret tett ki. A regisztrált álláskeresők száma a központi régió kivételével az ország kedvezőbb és kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzetű térségeiben egyaránt jelentős mértékben csökkent.

Áprilisban az előző hónaphoz képest dinamikusan bővült az elhelyezkedések száma is. A hónap folyamán a regisztrált álláskeresők közül több mint tízezer közvetítéssel, 33.600 pedig önálló munkakeresés eredményeként létesített munkaviszonyt.

Az elhelyezkedések számának növelését a közfoglalkoztatás kiterjesztése mellett a munkaerőpiaci kereslet élénkülése is elősegítette. A hónap során összességében 44 ezer új állásbejelentést rögzített a munkaügyi szervezet a köz- és versenyszférában együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik