Gazdaság

Andor: 2011-ben már újra több munkahely lehet

Az Európai Unió (EU) legtöbb tagállamában idén még a foglalkoztatottság csökkenése várható, 2011-ben azonban újra nőhet az álláshelyek száma.

Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezvényén Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős tagja hangsúlyozta: tény, hogy a válságból való kilábalás időigényes lesz, ám addig is – helyes döntésekkel és megállapodásokkal – lehetőség van befolyásolni a történéseket.

A válság hatásaként az Európai Unióban mostanra 10 százalék közelébe emelkedett a munkanélküliség.

Az EU-ban 2010 februárjában regisztrált 9,6 százalékos ráta alig maradt el az Egyesült Államok 9,7 százalékos rátájától, míg Magyarországon a legfrissebb adatok szerint az első negyedévben 11,8 százalék volt az állástalanok aránya – mondta a biztos.

Andor László aláhúzta: különösen a fiatal korcsoportban növekvő munkanélküliség jelent problémát, februárban például csaknem 21 százalék volt az EU-ban, és várható, hogy ennek csökkenése csak lassan valósulhat meg.

Elmondta, hogy az Európai Unió számos kihívással – így például a termelékenység csökkenése, a magas államháztartási hiányok vagy a foglalkoztatottság alacsony szintje és az öregedő népesség – néz szembe, amelyekre konkrét választ kell adni a nemzetközi versenyképesség és a foglalkoztatottság fellendítéséhez.

Beszélt az EU következő tízéves, átfogó gazdaságpolitikai stratégiájára vonatkozó EU2020 programról is, amelyről elmondta: most vitatják meg a tagállamokkal, az Európai Parlamenttel, valamint a munkaadókkal és a szakszervezetekkel. A stratégiát várhatóan júniusban, de legkésőbb ősszel fogadhatják el az uniós állam- és kormányfők – mondta Andor László.

Az EU2020 öt kiemelt célkitűzése közül kettő érinti a magyar biztos tárcáját. A 20-64 évesek körében a jelenlegi 69 százalékról legalább 75 százalékra kell emelni a foglalkoztatási szintet, valamint 20 millióval csökkenteni kell a szegénység kockázatának kitett lakosok számát.

Andor László kiemelte: a válságból való kilábalásban fontos szerepe van az emberi tőkének, vagyis a megfelelően képzett munkaerőnek, amely az európai foglalkoztatáspolitika egyik prioritása, mivel becslések szerint a következő 10 évben megnő a kereslet a magasan képzett munkaerő iránt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik