Gazdaság

Lassan, de javulnak a foglalkoztatási adatok

Idén az első négy hónapban 87 cég jelentett be összesen 4.335 munkavállalóra vonatkozóan csoportos létszámleépítésre vonatkozó tervet a munkaügyi kirendeltségeknél

Az előző év azonos időszakában ennél jóval több, 257 bejelentés volt, amely összesen 19.797 munkavállalót érintett. A feldolgozóiparból érkezett a bejelentések több mint fele – 56,4 százaléka -, miközben a bejelentések 9,5 százaléka a szállítás, raktározás, posta és távközlés, 9 százaléka pedig az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás ágazatokból származott.

A nyilvántartott álláskeresők gazdaságilag aktív népességhez viszonyított aránya áprilisban 13,7 százalék, a munkavállalási korú népességhez viszonyított arányuk pedig 8,9 százalék volt. Mindkét relatív mutató esetében a hónapok óta tartó növekvő tendencia megtört és áprilisban tovább csökkent. A nyilvántartott álláskeresők száma az áprilisi zárónapon 601.478 volt, 42.700-zal – több mint 6 százalékkal – kevesebb, mint az előző hónapban. A szezonálisan kiigazított adatok szerint 586.300 nyilvántartott álláskereső volt áprilisban, ami azt jelzi, hogy még áprilisban is volt egy kis szezonális jellegű többlet-munkaerőkínálat, de a szezonális ágazatokban már jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma.

Áprilisban nőtt a bejelentett új állások száma: a munkáltatók 44.400 új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 8.561 fős, csaknem 24 százalékos emelkedést, az előző év áprilisához képest viszont 11 ezres, csaknem 20 százalékos csökkenést mutatott. Az áprilisi zárónapig összesen 27.700 állás maradt betöltetlen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik