Gazdaság

Matolcsynak semmi sem tetszik

A leendő miniszter szerint a monetáris tanács tagjainak le kellene mondaniuk.

A Fidesz informálisan folyamatosan tárgyal az IMF és az EU képviselőivel a magyar hiánycélról – erősítette meg a Népszabadságnak Matolcsy György. Szerinte az eredmény pozitív lesz, ha az új gazdaságpolitika hitelesen mutatja be a valódi helyzetet és ahhoz igazítja lépéseit.

Matolcsy továbbra is arra számít, hogy 5-6 százalék közötti sávon belül állapodhatnak meg. A leendő tárcavezető bírálta a jegybank és a PSZÁF munkáját, szerinte az MNB súlyos szakmai hibákat vétett, és “úgy tűnik, ezekből nem tanult. Mint mondta, a monetáris politikát nem egyedül Simor András irányítja, ezért a monetáris tanács tagjainak le kellene mondaniuk.

Matolcsy egyébként nem csak az MNB és a PSZÁF munkáját kritizálta, elégedetlen “minden, az állami hatókörbe eső szabályozó pénzügyi intézmény munkájával. Persze rossz kormányzati politikát nehéz jó pénzügyi szabályozással kiszolgálni – tette hozzá.

Más témában, a közműdíjakról szólva úgy vélte, felül kell vizsgálni a költségeket, és minisztertársa, Fellegi Tamás a következő hónapokban tárgyal valamennyi meghatározó közműcég vezetőjével. A kormány minden megoldást megvizsgál, ami az antiinflációs politika körébe tartozik és kordában tartja az áremelkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik