Gazdaság

Jövőre indul a családi adózás

2011. január elsejétől bevezetik a családi adózást - közölte Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterjelölt a HírTV-ben.

A tervek szerint 2011. január 1-jétől, a három éves adóreform második lépéseként bevezetik a családi adózást. Ez a francia adórendszerre fog hasonlítani, ahol az első gyermek után is jár adókedvezmény, a második után több, de a legtöbb három után.

A kedvezmény bizonyos jövedelemhatár felett már nem jár, azaz a “milliárdosok, milliomosok nem kaphatnak ugyanolyan adókedvezményt, mint közepes jövedelmű középosztálybeliek” – közölte a szakember.

Bizonyos jövedelem alatt, ha két kereső van, akkor azok jövedelmét összevonva, gyakorlatilag megszűnik a személyi jövedelemadózás – fogalmazott. Mindent meg kell tenni ugyanis, hogy több gyermek szülessen a középosztálybeli családokban – szögezte le.

Kisebb bürokrácia, tőke a vállalkozásoknak

A bürokrácia csökkentéséről úgy vélekedett: Magyarország drágán, pazarlóan, rosszul működő állammal rendelkezik. Új rendszert építenek majd, a bürokrácia csökkentésével 800 milliárd forint takarítható meg. Matolcsy György leszögezte: a magyar vállalkozók számára piac, hitel, tőke, alacsonyabb bürokrácia és alacsonyabb adó kell.

A piacról azt mondta: energiahatékony, -takarékos programokat indítnak majd a “zöld bank” segítségével. Aláhúzta: 800 ezer – egymillió otthont újítanak majd fel egy év alatt e program keretében.

A leendő gazdasági miniszter kiemelte: a hazai vállalkozásoknak tőkét adni. Emlékeztetett: Orbán Viktor megállapodott Demján Sándorral, hogy a következő időszakban a még fennmaradt 3 ezer milliárd forintnyi európai forrás felét adják oda a mai 14 százalék helyett a hazai kis- és középvállalkozásoknak; illetve olcsóbb hiteleket nyújtanak majd azáltal, hogy a “jegybanki kamatot leszorítjuk” és egyharmaddal csökkentik a bürokráciát, három év alatt pedig egyharmaddal az adóterhelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik