Gazdaság

Matolcsy: állami alap segít a devizahiteleseknek

Egy állami alap révén tudják majd a bajba jutottak lakáshiteleiket devizaalapúról forint alapúra váltani - mondta Matolcsy György, a Nemzetgazdasági Minisztérium leendő vezetője.

Az Orbán-kormány leendő minisztere a HírTV vasárnap esti Kontraszt című műsorban kifejtette: jelenleg 24 milliárd euró a magyar lakosság devizatartozása, az éves lakossági devizahitel utáni törlesztés, plusz a kamat 1254 milliárd forint, ugyanannyi, mint az államadósság után fizetett kamat.

A miniszteri szék várományosa leszögezte: nem engedhető meg, hogy az emberek tömegei az utcára kerüljenek. Úgy vélekedett, hogy 300 ezer család van közvetlen veszélyben.

Az első, segítő lépés az, amit a bankrendszer önmaga is elkezdett, amikor hitelvédő programot indított – mondta. Hozzátette, aki abban nem képes “megkapaszkodni”, annak egy állami alap révén kell felkínálni a lehetőséget, hogy megfelelő feltételekkel átváltsa a devizahitelét forintra.

Ha a forinthitel már biztonságos, mert nincs árfolyamkockázata, és azt tudja fizetni a hitelfelvevő, akkor a megoldás rendben van – vélekedett. Ha a hitelfelvevő nem tudja az átváltott forinthitelt sem fizetni, akkor lehetőséget kell adni arra, hogy ez az állami alap megvásárolja a lakástulajdont és bérletté alakítsa át – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik