otp
Gazdaság

Felvásárlás ellen védekezne az OTP Bank

Jelentősen korlátozná az egy részvényes vagy részvényesi csoport szavazati jogát az OTP Bank Nyrt. vezetősége az április 30-i közgyűlésen.

A meghívóval együtt kiküldött alapszabály-módosítási tervezetben 10 százalékban maximálnák a szavazati jogot. A jelenlegi pénzügyi-gazdasági környezetben “viszonylag könnyen előfordulhat a részvényesi szerkezet jelentős átrendeződése” – áll az indoklásban.

Egyúttal azt is javasolják a közgyűlésnek, hogy határozatképesség megállapításakor a 10 százalékon felüli szavazati hányadot figyelmen kívül kelljen hagyni.

Egy évvel ezelőtt a menedzsment beterjesztett szavazatijog-korlátozási indítványt. Ez azonban megbukott az egyik nagy részvényes – akkori információk szerint az orosz milliárdos Rahimkulov család – ellenszavazatán. Az OTP-ben egyébként 26,5 százalék tulajdonrész hazai, 73,5 százalék pedig külföldi tulajdonosok kezében van.

Öt százaléknál nagyobb befektető azonban csak három van: a francia Groupama – amely két éve megvette a Garancia Biztosítót, és hosszú távú stratégiai partnerség keretében szerzett részt a bankcsoportban -, a Rahimkulov család és a Mol, egyaránt 10 százalék körüli arányban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik