Gazdaság

Csökkenti a hitelek kamatait az OTP

A meglévő hitelállományt érintő újabb hitelkamat-csökkentésről döntött az OTP Bank, amelynek hatását a törlesztőrészletekben június 1-jétől érzékelhetik az ügyfelek.

A termékkör és a mérték vonatkozásában is differenciált kamatcsökkentés az érintett ügyfélkör számára hárommilliárd forint tehercsökkenést eredményez éves szinten – tájékoztatta az MTI-t Kovács Antal, a bank vezérigazgató-helyettese.

A szakember elmondta: a jelenlegi makrogazdasági és versenykörnyezet tette lehetővé a 0,15 és 3 százalékpont közötti kamatvágást. A változtatás eltérő mértékű az egyes forint, euró és svájci frank alapú fogyasztási, valamint lakás-, illetve jelzálog típusú hitelek meglévő állományát tekintve. Az OTP Bank a hitelkamat-csökkentéssel a válság előtti szinthez kívánja közelíteni a kamatokat, amelyek egyes termékeknél el is érik azt.

A bank a döntésnél egyebek mellett mérlegelte a jegybanki alapkamat alakulásának, a forrásköltségek mérséklődésének és a finanszírozási kockázat csökkenésének folyamatát és a kapcsolódó prognózisokat.

Továbbá a forint erősödése által – a keresztárfolyamok változása miatt – kevésbé érintett svájci frank alapú kölcsönök kamatának csökkentésénél figyelembe vette a törlesztőképesség erősítésének az ügyfelekre és a bank működésére gyakorolt pozitív hatását – tette hozzá.

A kamatdöntés egy 10 millió forint hitelösszegű, 20 éves futamidejű, svájci frank alapú lakáshitellel rendelkező háztartás számára, 0,25 százalékpontos csökkentést alapul véve, egy év alatt 15 ezer forintot meghaladó megtakarítást eredményezhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik