Gazdaság

Még nem tetőzött a munkanélküliség?

A munkanélküliségi ráta további emelkedésére számítanak a következő hónapokban a banki elemzők.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a gazdasági növekedés még nem olyan erős, hogy a munkahelyek számának lényeges, a statisztikai mutatókban is érezhető növekedését vonná maga után.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölte, hogy újabb tizenhat éves csúcsra, 11,8 százalékra nőtt a munkanélküliségi ráta 2010 januárja és 2010 márciusa között.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint még legalább fél évig nőhet a munkanélküliségi ráta. Emlékeztetett rá, hogy a mutató “lemaradó indikátor”, késve tükrözi a gazdasági növekedés beindulását.

A magyar gazdaságot a bővülő kivitel enyhe növekedési pályára állította ugyan, de a lanyha belső kereslet miatt ez még nem jár együtt jelentős munkahelyteremtéssel.

Barta György, a CIB Közép-európai Nemzetközi Bank Zrt. vezető elemzője emellett emlékeztetett arra, hogy a fejlett országokhoz hasonlóan Magyarországon is kifulladtak a gazdaságot ösztönző fiskális eszközök, például “Az út munkához program”, ráadásul a munkaerő-piaci kereslet valamivel később jelentkezik a gazdaságban, mint a fellendülés.

Véleménye szerint sok múlik azon, hogy az új kormány milyen intézkedéseket tesz a helyzet javítása érdekében. Úgy vélte: az idén még lassú lesz a növekedés, ami a munkanélküliségi adatok alakulásán is meglátszik majd.

Megjegyezte: amennyiben a munkanélküliség tovább nő a következő hónapokban, megemelhetik év végi, 10,7 százalékos előrejelzésüket, akár 11 százalék fölé is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik