Gazdaság

Föladta Görögország

Görögország kéri az aktiválását az Nemzetközi Valutaalap és az Európai Uniós által összeállított hitelkeretnek. Az euró nagyjából egy éves mélyponton van a dollárral szemben.

A görög miniszterelnök, Jeórjiosz Papandreu pénteken hivatalosan kérelmezte az EU és az IMF által az ország adósságtörlesztési nehézségeinek megsegítésére összeállított támogatási mechanizmus életbe léptetését.

Összesen 45 milliárd euró

A segélycsomag 30 milliárd eurós uniós és további 15 milliárd eurós IMF hitelt tartalmaz. A IMF és az EKB képviselői jelenleg is Athénban tárgyalnak a támogatási mechanizmus részleteiről.
A bejelentést követően az athéni tőzsdeindex négy százalékkal erősödött.

Az EU-Bizottság a bejelentést követően közölte, hogy az unió és az IMF a “lehető leggyorsabban” kész Görögország segítségére sietni.

A Valutaalap hamar képes utalni, az EU-nál azonban hosszabb időt vehet igénybe, amíg a döntés végigfut a különböző szerveken – mondta az fn.hu kérdésére Keszeg Ádám, a Raiffeisen elemzője. Különösen nehézzé teheti a folyamatot, hogy Németország politikai okokból igyekszik ellenállni a hitelnyújtásnak – tette hozzá.

Az euró nagyjából egy éves mélyponton van a dollárral szemben, de ez nem kifejezetten a hitelkeret aktiválásához híréhez kapcsolódik, a gyengülése a már korábban elkezdődött, a CDS-ek elszabadulásával – mondta a bank elemzője.

Rövid távú megoldás?

A görög államkötvények nemfizetésének lehetőségét számszerűsítő úgynevezett CDS felár már tegnap is rekord magasságokba szökött, ami jól mutatta, hogy a piaci szereplők milyen meggyőződéssel spekuláltak Görögország fizetésképtelenségére – kommentálta a hírt az Equilor.

A piaci fejlemények fényében küszöbön állt már a görög fizetésképtelenség. Bár a mai bejelentés ennek egy kvázi beismerése, a piacok alapvetően kitörő örömmel fogadták a bejelentést. Ennek ellenére az Equilor elemzői véleményünk szerint ez csak rövid távon orvosolja a problémákat és igazából nem jelent hosszú távú megoldást a görög problémára. A görög gazdaságnak, különösen az államháztartásnak nyilvánvalóan mélyrenyúló átalakításokra van szüksége a kiadási oldalon. Ennek véghezvitele azonban a görög társadalom heves ellenállásába ütközhet.

A hamarosan a déli állam rendelkezésére bocsátott 45 milliárd eurós hitelkeret összességében csak 2011 tavaszáig oldja meg a görög adósságfinanszírozást. Azt követően azonban újabb csomagra lehet szükség – írja az Equilor gyorselemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik