Gazdaság

10,1 százalékkal csökkent februárban az építőipar

Az építőipari termelés volumene 2010 februárjában mind kiigazítatlan adatok szerint, mind munkanaptényezővel korrigálva 10,1 százalékkal csökkent a 2009. februárihoz képest.

Szezonálisan kiigazítva – a januári 11 százalékos visszaesést követően – februárban hat százalékkal nőtt az építőipar az előző havihoz viszonyítva – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

A KSH adatai szerint az év első két hónapjában a termelés 11,7 százalékkal kisebb volt, mint 2009. január-februárban. Az építőipari termelés erős szezonális hatást mutat, mivel tapasztalatok szerint mind januárban, mind februárban egy átlagos hónap termelésének általában mintegy 60 százalékát állítják elő.

Februárban mindkét építményfőcsoport termelése kisebb volt az előző évinél. Az építőipari termelés 10,1 százalékos mérséklődésén belül az épületek építése – a 2009. évi tendenciát folytatva – 14,2 százalékkal csökkent. Az egyéb építményeken végzett munkák volumene kismértékben, 2,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetkész építését tartalmazza – termelése 7,6, az egyéb építmények építése ágazaté – ami ezen egyéb építmények szerkezetkész építését tartalmazza – 8,1 százalékkal maradt el a 2009. azonos időszakihoz mérten. A speciális szaképítés ágazat – amelynek zömét szerelési és szakipari munkák adják – termelése 13,1 százalékkal csökkent.

A februárban kötött új szerződések volumene 38 százalékkal magasabb volt az előző évinél. A jelentős növekedés oktatási, sport és idegenforgalmi célú épületekre, vidéki villamospálya-építésre és -felújításra, közműépítésekre, valamint autóút- és útépítésre kötött nagy értékű szerződéseknek köszönhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik