Gazdaság

WSJ: az IMF-tárgyalás lesz Orbánék első fontos momentuma

A Fidesz, valamint a Nemzetközi Valutaalap és az EU közötti egyeztetés lesz az első fontos esemény, amelyre a befektetőknek figyelniük kell majd a magyarországi parlamenti választások második fordulója után - hívta fel a figyelmet a hétfői The Wall Street Journal.

Az a legfontosabb, hogy Magyarországnak stabil kormánya lesz – idézte a vezető amerikai üzleti napilap a választások első fordulóját kommentálva Török Zoltánt, a Raiffeisen Bank elemzőjét.

“A többi kérdés – hogy a Fidesznek kétharmados többsége lesz-e a parlamentben, hogy a Jobbik és az LMP bejutott – nem érdekli a pénzügyi piacokat” – tette hozzá a közgazdász.

A The Wall Street Journal budapesti tudósításában kiemelte: az antiszemita és romaellenes nyilatkozatairól ismert Jobbik jelentős felemelkedésében szerepet játszott, hogy az ország csaknem két évtizede legsúlyosabb gazdasági válságát élte meg. Sok magyart tettek elégedetlenné a szocialista kormány kemény megszigorító intézkedései, a Fidesz roppant győzelme a választások előtti felmérések alapján megjósolható volt.
“A piaci reakció alapvetően pozitív, de korlátozott lesz” – foglalt állást Anders Svendsen, a Nordea pénzügyi csoport közgazdásza. Kifejtette: a piac alakulásában a magyar választási eredmények mellett több egyéb fontos hír is volt hétfőn, például a lengyel elnök és a központi bank elnökének halála, valamint a görög segélycsomagról szóló értesülések. Hozzátette, a magyarországi választások valódi hatása majd akkor lesz érzékelhető, ha ismert lesz az új kormány tényleges programja.

A befektetők vélhetően egy a GDP 5 százalékát nem meghaladó új 2010-es költségvetési hiánycélt még valószínűleg tolerálnának, cserébe a gazdasági reformok ígéretéért – mondta Németh Dávid, az ING Bank közgazdásza, hozzátéve, hogy a piac nagyon kíváncsi lesz a Fidesz 2011-es és 2012-es terveire is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik