Gazdaság

Bízik a forintban a Goldman Sachs

Tovább csökkenő jegybanki alapkamatra, de ezzel együtt is az eddig vártnál erősebb forintra számítanak a magyarországi választásokat követő egy évben londoni feltörekvő piaci elemzők.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlege pénteken kiadott – teljes egészében a választások után várható magyarországi gazdasági fejleményeknek szentelt – felzárkózó piaci helyzetértékelésében közölte: 3, 6 és 12 havi távlatban most 265, 265 és 255 forintos euróárfolyamot vár az eddigi előrejelzésekben szereplő 270, 275 és 275 forintos árfolyamok helyett.

Az elemzők szerint a Fidesz-kormány el fogja nyeri a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatását egy új stabilizációs programhoz, és ez csökkenteni fogja a magyar befektetési konstrukciókat terhelő kockázati felárakat.

A GS londoni elemzői ezzel együtt 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosították az idei jegybanki kamatmélypontra adott prognózisukat, emellett – a még folytatódó recessziót valószínűsítő konszenzussal szemben – már az idei év egészére is valamelyes – 0,1 százalék körüli – gazdasági növekedést jósolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik