Gazdaság

Kína szenved az aszálytól

Kínában több mint 24 millió ember és közel 16 millió háztáji állat gyakorlatilag nem jut vízhez, és arra kell számítani, hogy az országot sújtó súlyos aszály időben és térben is elhúzódik.

A szárazság egyre terjed, már körülbelül 7 millió 730 ezer hektár szántóterületet érintett – tájékoztatott Liu Nüing miniszter, aki szerint a vízhiánynak a kevés eső és a megszokottnál magasabb hőmérséklet mellett más összetevői is vannak, így a tározók elégtelen mennyisége, a pazarló vízhasználat, a folyók csökkenő vízszintje.

“Fel kell készülnünk egy hosszabb ideig tartó és komolyabb aszályos időszakra” – jelentette ki a miniszter, utalva arra, hogy a délnyugati országrészben, ahol a mezőgazdaság a meghatározó, május végéig egyébként sem kezdődik el az esős időszak.

Elhangzott, hogy Kína gabonatermésére várhatóan nem lesz nagy hatással az időjárás, mivel a meghatározó területek leginkább északon vannak, ahol idén ugyancsak megjelentek a szárazság jelei, de a helyzet egyelőre nem olyan súlyos, mint tavaly volt.

A szárazság következményeinek enyhítésére a központi kormány 6,3 milliárd jüan (922 millió dollár) rendkívüli pénzügyi támogatást különített el egy korábbi, 800 millió jüanos pénzügyi segély mellé.

Liu elmondta, hogy eddig 60 millió köbméter vizet küldtek a szárazság sújtotta területekre, s mintegy 20 ezer kilométer vezetéket építettek ki. Emellett több mint 4.300 új vízügyi beruházást indítottak, 7 és félezer víztartályt építettek, és 180 ezer kutat fúrtak. A miniszter hangsúlyozta, hogy a folyók vizeit befogadó – Délnyugat-Kínában kialakított – víztározók nem okolhatók a szárazság fokozódásáért, sőt, véleménye szerint többre van szükség a gabonatermés és az ivóvízellátás biztosítása érdekében.

A kínai központi kormány az idén 80 milliárd jüant (11,7 milliárd dollár) fordít vízvédelmi beruházásokra. Az ágazati befektetések összege elérheti a 200 milliárd jüant, megközelítően 30 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik