Gazdaság

Stagnálás várható a régiós devizapiacon

Szerdán reggel röviddel hét óra előtt az eurót 264,20 forinton jegyezték a nemzetközi bankközi kereskedelemben a kedd késő esti 264,06 forintos jegyzéssel szemben.

A forinttól az elmúlt hét vége óta kialakult tartományban, a 264 forintos euró jegyzés egy-másfél forintos környezetében való mozgást várják szerdára a piacon. A forint alapvetően a 260-as euró jegyzés felé tartana, ennek elérését azonban a “görög hatás” akadályozza.

A piacok az euró gyengítésével “jutalmazták” az IMF bevonásával körvonalazódó uniós támogatási mechanizmust a görög adósságszolgálati probléma rendezésére. Az IMF bevonása a rendezési tervbe azt az üzenetet hordozza a piacok számára, hogy az EU képtelen kordában tartani “renegát” tagjait.

Az euró árfolyama rekord mélységbe zuhant a svájci frankkal szemben. A svájci frank korábbi árfolyam rekordját, az 1,4300 frankos euró jegyzést kedden lépte át. A frank lendületesen erősödik a múlt hét szerdája, az 1,5000-ös technikai ellenállási pont áttörése óta. A frank erősödése mögött az a piaci felismerés áll, hogy a svájci jegybank felhagyott a frank erősödésének fékezését célzó nyíltpiaci intervencióival annak alacsony hatékonysága miatt.

A lengyel zloty jegyzése szerdán reggel 3,8880 volt a kedd késő esti 3,8847 után az euróval szemben. A zloty az év eleje óta 5,30 százalékkal erősödött. A cseh korona 25,4350-es euró jegyzésen állt szerda reggel a kedd esti 25,4390 után. Az év eleje óta a cseh deviza 3,62 százalékkal erősödött az euróval szemben.

A forint, a zloty és a cseh korona árfolyamának további alakulását a csütörtök-pénteki EU-csúcs kimenetele, a görög adósságszolgálat rendezésének mikéntje határozza meg. Mindhárom deviza alapvetően erősödő tendenciát követne az irántuk javuló befektetői bizalomnak köszönhetően, az eurózóna pénzügyi stabilitásával szemben megingott nemzetközi befektetői bizalom azonban stagnálásra kényszeríti őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik