Gazdaság

3,4 százalékkal nőtt az ipari termelés januárban

Januárban az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal kedden.

A termelés januárban az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanap-tényezővel is kiigazított index szerint 8,8 százalékkal emelkedett.

A hosszú ideje legnagyobb növekedést mutató számokban jelentős hatása van az összevetés alapjául szolgáló bázisadatoknak. A havi 8,8 százalékos növekedés a decemberi 5,8 százalékos visszaesést követte, amely a tavalyi év egészében a legnagyobb hanyatlást mutatta.

A tizenkét havi növekedésben pedig a tavaly januári jelentős visszaesés látszik meghatározónak, amikor az eredeti adatok szerint az ipari termelés 22,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, míg munkanappal kiigazítva 20,7 százalékkal.

Az ipari termelés volumene 2009-ben 17,7 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2008-ban. A tavaly mért csökkenés több éves mélypontot jelentett, hasonló arányú visszaesést (18,4 százalék) 1991-ben regisztrált a KSH, éves szinten pedig 1992-ben volt utoljára csökkenés (9,7 százalék).

A részletes adatokat március 17-én teszik közzé a KSH.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik