Gazdaság

Rubik ma már ismertebb, mint Puskás

„A teljesítmény elismerésének szellemét kell megteremteni”, állítja többek között Bojár Gábor. A Graphisoft elnökét video interjúnkban arról faggatjuk, hogy innováció révén miképp „indítható újra” Magyarország, és ebben mi az állam, illetve a vállalkozó felelőssége.

Bojár Gábor az első abban a sorozatban, ahol a magyarországi üzleti élet prominens szereplői „TOP 200 innovációs nagyköveti” mivoltukban osztják meg legfontosabb gondolataikat arról, hogy miképp lehet az innovációt a vállalati fejlődés és az ország szolgálatába állítani; hogy az elhúzódó válságban mi módon érdemes viszonyulni ehhez a területhez, és hogy lehet–e versenyelőnyt kovácsolni belőle.

Bojár Gábor szerint nem igaz, hogy nincs pénz a világban magyar innovatív elgondolások megvalósítására. Meggyőződése, hogy legfeljebb csak rosszul eladott ötletek vannak. A pénzért azonban meg kell harcolni, a könnyen szerzett pénznek nincs értéke. Bojár úgy véli, hogy az államnak nem közvetlen támogatásokat kellene osztogatnia, hanem olyan környezetet illene teremtenie, amelyben a vállalatoknak nem az adószabályokat kell rendszeresen tanulmányozniuk, hanem ahol valóban az üzletre, az innovációra fókuszálhatnak. „Ha nem lettünk volna innovatívak, akkor nem maradtunk volna meg 1000 év után” – állítja Bojár. Szerinte azonban a szakmai elismerések helyett a piaci sikerek kell, hogy motiválják az innováció területén vállalkozókat. Ennek a kultúráját kell még megteremteni itthon. Utolsó tanácsként is ezt hangsúlyozza: „szeressék a piacot és próbálják meg kiszolgálni”.

A TOP 200 innovációs nagykövetei, Bogsch Erik (Richter Gedeon), Bojár Gábor (Graphisoft), Csányi Sándor (OTP), Hernádi Zsolt (MOL) ilyen körben még nem ültek egy asztalnál, a Figyelő felkérését azonban örömmel elvállalták így személyükkel szimbolizálják a konferencia központi témáját, a vállalati innováció fontosságát. A 2009-es Figyelő TOP200 projekt részeként megrendezésre kerülő október 15-i konferencián kerekasztal beszélgetés keretében reflektálnak a neves külföldi vendégek előadásaira.

Bővebben a konferenciáról: /Gazdasag/2009/06/08/magyarorszag_ujrainditasa

Nézze meg mit gondolnak a hazai innováció témájáról Magyarország más vezető üzletemberei!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik