Gazdaság

Itt az új költségvetés

Csak mintegy nyolcvan milliárddal kisebb a jövő évre tervezett hiány az újonnan beterjesztett költségvetésben, jóllehet elmarad a 145 milliárdos adótehercsökkenés, s a családi pótlék emelése, illetve a nyugdíjkorrekció is jövő év szeptemberre tolódik a kormány szándékai szerint.

Míg a korábbi költségvetési tervezet 855, 7 milliárd forint költségvetési hiánnyal számolt a jövő évben, a újonnan beterjesztett csak 773,3 milliárddal. A különbség több mint 82 milliárd forint. Az ország adósságszolgálatra többet fordítana, mint azt a kormány korábban tervezte: 1173,8 milliárdot (1163,7 milliárd helyett).

Adócsökkentés nélkül is kevesebb adó

A kormányzat az új költségvetésben nagyjából kevesebb adóbevétellel számol a gazdálkodó szervezetek részéről, mint a korábbi tervezetben, jóllehet az új költségvetés tervezői úgy tekintik, elmarad a beharangozott 145 milliárdos adótehercsökkentés. Igaz, elmarad a gazdaság korábban várt növekedése is, az új tervezet 3 százalék helyett csak 1,2 százalékos GDP növekedéssel számol.

Kevesebb adóbevételt vár a kormány a fogyasztással összefüggő adókból is, mintegy 90 milliárd forinttal – a fogyasztás növekedést korábban csaknem 2 százalék körül várták, a szám 0,3 százalékra olvadt. Minthogy a központi költségvetést legnagyobb arányban a fogyasztással összefüggő bevételek – főként az áfa – táplálják, a fogyasztás alakulása nagyon érzékenyen érinti a költségvetési egyensúlyt.

Faragtak a költségekből

A személyi jövedelemadóból származó bevételek viszont mintegy 40 milliárddal nagyobbak a korábbi tervhez képest, nyilván az elmaradó sáveltolásnak köszönhetően. A kormányzat faragott a kiadási oldalból: mintegy 60 milliárddal kurtította meg a családi támogatások összegét, illetve spórol a nyugdíjkorrekción is.

Jó kétmilliárdot lenyesett a kormány a szociális támogatásokból és a közszolgálati műsorszolgáltatás támogatásából is – utóbbi egyébként így is eléri a szociális támogatások összegének csaknem harmadát (53,6 milliárd forintot).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik