Gazdaság

Ütött rajtunk egyet a Fitch

A magyar gazdaság devizakitettsége miatt stabilról negatívra változtatta a magyar hitelbesorolás kilátását a Fitch Ratings. Izlandozásról szó sincs, sőt a hitelminősítő közleményben részletesen szól a magyar gazdaság stabil alapjairól. A tőzsdén mégis pánikhangulat van.

Stabilról negatívra változtatta a magyar hitelosztályzat kilátását a Fitch Ratings, ugyanakkor az osztályzatokat megerősítette a hitelminősítő, így a hosszú távú magyar devizaadósság BBB+ és a rövid távú magyar deviza- és forintadósság A- besorolása megmaradt.

A döntés azt jelenti, hogy hazánk gazdasági helyzetének esetleges romlásával a magyar adósság besorolását is rontani lenne kénytelen a Fitch Ratings. A befektetők élénken figyelik a három nagy hitelminősítő – az európai Fitchen túl az amerikai Moody’s és S&P – ítéleteit az egyes országok adósságának besorolásáról, és ennek megfelelően árazzák az adott ország állampapírjait. A kockázatosabbnak ítélt adósságok finanszírozása természetesen drágább.

A szokott indokok

A pénzügyi krízis megnehezíti a térségben egyébként is nagynak számító magyar államadósság finanszírozását, ráadásul a magánszektor adósságának felét is deviza alapon jegyzik – indokolja döntését a hitelminősítő.

A Fitch közgazdászai arra is felhívják a figyelmet, hogy a kivitel várható visszaesése miatt alacsonyabb lesz a növekedés, így a kormánynak nehezebb lesz a terveknek megfelelően csökkentenie az államháztartás hiányát.

Dicsértek is

A magyar hatóságok határozottan reagáltak a válsághelyzetre – írja közleményében a hitelminősítő.

A hazai gazdaság intézményi alapjai erősek, az ipar sokrétű és fejlettnek mondható, az adósságkezelés megfelelő, és Magyarország uniós tagsága erősíti a politikai és gazdasági stabilitást, így az adósság mostani besorolása teljes mértékben megfelelő – olvasható a Fitch közleményében.

Maradt a pánik

Bár a pesti tőzsdeindex a pozitív tartományba kezdte a kereskedést, késő délelőtt már az eladók kerültek túlsúlyba, majd a kora délutáni Fitch-bejelentéskor már ismét pánik volt a piacon: a BUX értéke több mint 10 százalékkal zuhant, az OTP részvényeinek árfolyama 3000 forint alá süllyedt, és felfüggesztették a Telekom és a Richter részvényeinek kereskedését is. A trend azért nyugtalanító, mert a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kivtel nélkül több mint 1 százalékkal emelkedtek.

A forint nagy kilengések mellet gyengült: a bejelentés után 269 forintot adtak egy euróért a bankközi devizapiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik