Gazdaság

Spekulánsok és rémhírek támadják a forintot

Már 265 forintot adnak egy euróért a piacon a kedd délutáni 251 forintos árfolyam után. A zuhanás oka a devizahitelezés teljes befagyása és a gazdasággal szembeni bizalmi válság. Utóbbira játszanak a piacon megjelent spekulánsok, aki azt terjesztik: Izland sorsára juthatunk. Elemzőink szerint utóbbi kizárt, és a jegybank hamarosan beavatkozhat.

A kedd délutáni 251,00/30 után kora reggel 253, fél tízkor 261, dél előtt néhány perccel pedig már 264,95-265,05 forint volt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon. Itt az árfolyam stabiizálódni látszik: kora délután is ennyit ért az euró.

Durva pletykák a piacon

A forint árfolyamának meredek zuhanása többek között annak köszönhető, hogy a magyar tulajdonú bankok nehezen jutnak devizához a piacon; külföldi anyabank nélkül csak kevés pénzintézet mer hitelt nyújtani, így az euró iránti kereslet nagy, a kínálat viszont alacsony – mondta a FigyelőNetnek Misik Sándor, a Hamilton üzletkötője.

Ehhez hasonló ok, hogy piaci pletykák szerint már valamennyi magyarországi bank beszüntette a devizahitelezést, bár erről hivatalosan csak a Magyar Külkereskedelmi Bank és a Volksbank tájékoztatta a nyilvánosságot. Misik Sándor a piaci vélekedést tolmácsolva azt mondta: a többi pénzintézet bejelentése elmaradt ugyan, de a hitelkérelmek elbírálása olyan lassú, hogy az gyakorlatilag felér a hitelezés befagyasztásával.

A Hamilton üzletkötője szerint a devizapiacon az a minden alapot nélkülöző rémhír is terjed, hogy a magyar gazdaság helyzete hasonlít Izlandéhoz, ami további forinteladásokat generálhat. (Ott a bankrendszer összeomlott, a pénzügyi pánik átterjedt a reálgazdaságra: az emberek élelmiszereket halmoznak fel és az ország importja leállhat – a szerk.)

Misik Sándor szerint a piacon úgy vélik, hogy a pánikra megjelentek a hedge fundok, akik a forint ellen spekulálnak – esetleg a rémhírek terjesztésével is.

Megingott a bizalom?

óriásit bukott a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1 953 pontos, 11,88 százalékos csökkenéssel, 14 484,10 ponton zárt szerdán. A Mol árfolyama 14,97 százalékkal 11 895 forintra csökkent, az OTP részvények ára 14,99 százalékkal 3784 forintra esett.

Nem tudok egyetlen okot megjelölni, ami a szerda délelőtti forintárfolyam-zuhanás mögött állna, az leginkább a forinttal és a magyar gazdasággal szembeni bizalmi válság jeleként értelmezhető – mondta kérdésünkre Ádám Zoltán, a Takarékbank makroelemzője.

A szakértő szerint az elmúlt napok több eseménye sem tett jót megítélésünknek. Ilyen volt például az OTP likviditási gondjairól felröppenő, később alaptalannak bizonyult hír, és úgy tűnik, hogy paradox módon az IMF támogatásának bejelentése is gyengítette a Magyarországba vetett bizalmat. Ez utóbbi azt sugallhatta, hogy tényleg bajban van a magyar gazdaság – vélte a közgazdász.

Társa véleményéhez csatlakozott Kovács Mátyás, a Raiffeisen makroelemzője, aki szintén a bizalmi válsággal és a devizhitelezés lefagyásával magyarázza a forint mélyrepülését.

Jön a jegybank

A múlt heti példa alapján az FN által megkérdezett szakértők arra számítanak, hogy a 270 forintos árfolyam környékén a jegybank beavatkozik a piaci folyamatokba.

Misik Sándor szerint már vásárolt is forintot a központi bank, bár erre természetesen semmiféle bizonyíték nincsen.

Kovács Mátyás úgy véli, hogy az MNB forintvásárlással stabilizálhatja majd a magyar deviza árfolyamát, mert egy radikális kamatemelésnek nem volna értelme: azt a befektetők a gazdasági vészhelyzet beismeréseként értékelnék, ráadásul hatástalan is maradna, mert az állampapírpiacon gyakorlatilag szünetel a kereskedés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik