Gazdaság

Európa is közösen lép a válság ellen

Az eurózóna vezetői megállapodtak: államaik garantálják a bankközi hiteleket, és a valutauniós országok szükség esetén felvásárolhatnak bankokat – jelentette be Nicolas Sarkozy francia államfő, az unió soros elnöke. Az legnagyobb európai országok hétfőn jelentik be saját akciótervüket.

Az eurózóna országainak politikai vezetői közös akciótervben állapodtak meg a pénzügyi válság leküzdésére, melynek lényege a bankközi hitelek állami garantálása és szükség esetén a bankok újratőkésítése a banki csődök megakadályozására – jelentette be vasárnap Nicolas Sarkozy.

A politikai vezetők nem döntöttek olyan egységes, az eurózónát érintő bankmentő csomagról, mint a 700 milliárd dolláros Paulson-terv vagy a 250 milliárd fontnyi brit program, hanem az elfogadott nyilatkozatnak megfelelően minden kormány azonnali hatállyal maga dönt az országában szükséges intézkedésekről – állapodott meg az EU 15 vezető politikusa Párizsban.

Franciaország, Németország, Olaszország hétfőn egyszerre jelentik be bankmentő csomagjaiknak részleteit – közölte Nicolas Sarkozy francia államfő, aki a megbeszélést kezdeményezte.

A válság középpontjában a bankközi piac lebénulása áll, ugyanis a csődtől való félelem miatt a bankok között egyszerűen leállt a hitelezés. A bankok a vállalatoknak és a lakosságnak is egyre nehezebben nyújtanak kölcsönt, s ez a teljes gazdasági és pénzügyi rendszert lebéníthatja.

Az eurózóna kormányai ezért arról döntöttek, hogy garantálják a bankközi hiteleket és minden szükséges intézkedést megtesznek minden olyan bankcsőd elkerülésére, amely az egész pénzügyi rendszert fenyegetné, “beleértve az újratőkésítést is”, azaz átmenetileg a részleges államosítást – közölte Sarkozy.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy az akcióterv véget fog vetni a piacok túlzó pesszimizmusának. Úgy vélte, hogy az összehangolt akcióterv megfogalmazása a piacok bizalmának fokozatos helyreállítása miatt volt lényeges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik