Gazdaság

Kevesebb tojást eszünk

Az egy főre jutó tojásfogyasztás Magyarországon 270 darabra csökkent a korábbi 290-300 darabról.

Thury Attila, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének elnöke szerint a tojástermelés Magyarországon nehéz helyzetben van. Az idei év első hét hónapjában mindössze mintegy 2,5 millió jércét telepítettek, a tavalyi azonos időszakénál több mint 400 ezerrel kevesebbet. Az uniós csatlakozás óta, azaz 2004-től több mint 20 százalékkal, azaz 1,4 millió darabbal csökkent a piacra termelő tojótyúkok száma. Így 5,3 millióról 4 millió darab alá süllyedt a tojótyúkok száma az országban.

A termelés csökkenésének okaként a szakember azt hozta fel, hogy rendkívüli módon megemelkedtek a termelés költségei. A múlt évben 35 százalékkal növekedtek a termelők kiadásai. Ezt az árakban nem tudták érvényesíteni a termelők, ugyanis kevesebb mint 15 százalékkal növekedtek a termelői árak, a fogyasztói árak pedig mintegy 20-25 százalékkal. A tojástermelés hazai csökkenésében a vásárlóerő érezhető mérséklődése is közrejátszott.

A Magyarországon elfogyasztott tojás mintegy 50 százaléka a kereskedelmi forgalomból származik, a nagy bolthálózatokban évente mintegy 1,2 milliárd darab tojást adnak el. E mennyiség mintegy 20 százalékát adja az import, amely az ország uniós csatlakozása óta emelkedik. Magyarországon évente mintegy 2,7-2,8 milliárd tojást állítanak elő. Ebből a termelőknek átlagosan mintegy 25 milliárd forintos árbevételük származik.

A tojás világnapját minden év október második péntekjén tartják, az idén október 10-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik