Gazdaság

Májusi többlet az államháztartásban

Az államháztartás májusban - önkormányzatok nélkül - 97,5 milliárd forint többlettel zárt - közölte a Pénzügyminisztérium.

A szaktárca 88,6 milliárd forint többletet várt az ötödik hónapra. Az idén, az első öt havi hiány 424,8 milliárd forint lett, ami a GDP 1,6 százaléka. Az államháztartás áprilisban – önkormányzatok nélkül – 14,3 milliárd forint hiánnyal zárt, szinte megegyezően a szaktárca 13 milliárdos prognózisával.

Az idei első négyhavi hiány 522,4 milliárd forint lett, ami – a márciusival megegyezően – a GDP 1,9 százaléka. Az első félévben 732,1 milliárd forint hiányra számít a Pénzügyminisztérium, ami a GDP 2,7 százaléka. Az év egészére továbbra is a GDP 4 százalékát kitevő 1092,3 milliárd forint deficittel számol a pénzügyi tárca.

Tavaly májusban az államháztartás – helyi önkormányzatok nélkül – 7,5 milliárd forint hiánnyal zárt. A múlt év első öt hónapjában az államháztartás mérlege 753 milliárd forint hiányt mutatott, ami a GDP 3 százalékával volt egyenlő. Az idén májusban a központi költségvetés és a tb alapok többlettel, az elkülönített állami pénzalapok deficittel zártak.

Májusban az államháztartáson belül a központi költségvetés többlete 76,2 milliárd forint, a tb alapok szufficitje 24 milliárd forint volt. Az elkülönített állami pénzalapoknál 2,7 milliárd forintos deficit alakult ki. A központi költségvetés első öt havi hiánya 475,4 milliárd forint volt, az éves prognózis 43,8 százaléka. Egy évvel korábban a központi költségvetés 823,4 milliárd forint hiánnyal zárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik