Gazdaság

Bukik az árampiaci reform is

A koalíciós válság alighanem maga alá temeti a kormányfő árampiaci reform-csomagját is. Szocialista politikusok – fideszes képviselők támogatásával – kiállnak az árampiacon kialakult status quo mellett - írja legfrissebb számában a Figyelő.

Nem vagyok meggyőzve – ezt Podolák György, az Országgyűlés gazdasági bizottságának szocialista alelnöke, az energetikai albizottság vezetője mondta a kormányfő azon programjáról, amely a Magyar Villamos Művek (MVM), illetve az árampiac reformját célozta volna. Ez pedig azt jelenti, hogy Gyurcsány Ferenc nem számíthat a szocialista frakció egyhangú támogatására az MVM feldarabolását célzó törekvéseinél, sem az állami villamosipari társaság vezérigazgatójának menesztése ügyében (Kivert biztosítékok – Figyelő, 2008/11. szám).

Veres János pénzügyminiszter ugyan tényként közölte március 12-én, hogy Kocsis Istvánt visszahívják az MVM éléről, ám szakmai körökben többen is úgy fogalmaztak a Figyelőnek: ehhez az kell, hogy a kormányfőt május 9-én, az MVM közgyűlésének napján még Gyurcsány Ferencnek hívják… Jóllehet a napirendi pontok között szerepel a vezérigazgató visszahívása és utódjának megválasztása, ez forrásaink szerint nem jelenti azt, hogy minderre valóban sor is kerül.

Kocsis István Veres Jánossal. Marad minden a régiben?  Fotó: MTI

Kocsis István Veres Jánossal. Marad minden a régiben? Fotó: MTI

Kinek az érdeke?

A közgyűlésen a főtulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.-nek kell javaslatot tenni Kocsis visszahívására, és azt ugyancsak a főtulajdonos képviselőjének meg is kell szavazni. Ezekre a mandátumot az MNV igazgatóságának kell kiadnia. Veres János nyilván érvényesíteni tudja a kormány akaratát. Kérdés persze, hogy Kocsis menesztése ma ugyanolyan fontos-e a kormányfőnek, mint volt a népszavazási kudarc után.

Akkor a koalíció egyben tartása érdekében hozott áldozatnak tűnt az MVM-vezér és az állami villamos társaság pozícióját gyengítő reformcsomag. Most, hogy már nincs mit egyben tartani, viszont a szocialista politikusok – fideszes képviselők támogatásával – kiállnak az árampiacon kialakult status quo mellett, inkább gyengítheti Gyurcsány pozícióit, ha kardoskodik Kocsis visszahívása, és az MVM komoly átstrukturálása érdekében.

Az elmúlt hetekben világosan kiderült, hogy szakmai körökben egyetértés van a legfontosabb kérdésekben, vagyis, hogy például az áramárak függetlenek az MVM vezérigazgatójának személyétől.

Ugyanakkor megszilárdult a korábban is látható politikai egység a jelenlegi piaci modell mellett. Úgy tudjuk, a gazdasági bizottság két héten belül tárgyalja azt az MSZP–Fidesz javaslatcsomagot, amely legfeljebb a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító és Átviteli (Mavir) Zrt. státusát érintené, de érdemben változatlanul hagyná a kialakult piaci struktúrát és viszonyokat.

A rendszerirányító önállósítása az egyetlen olyan lépés, amelyet információink szerint a szocialista képviselők esetleg elfogadhatónak tartanak, bár Podolák György szerint erre sem volna szükség.

Fizet a fogyasztó

Nyitott kérdés, hogy a Mavir a nagyfeszültségű átviteli hálózattal, vagy anélkül szakad-e ki az MVM-ből. Az első változatnál az állami villamos műveknek komoly vagyonvesztést kell elkönyvelnie, ami a küszöbönálló privatizáció szempontjából nem feltétlenül előnyös. A másodiknál viszont ismét egy független, vagyis hálózat nélküli rendszerirányító jönne létre, amire már volt példa Magyarországon.

Ebben az esetben rendkívül bonyolult szerződéses rendszert kell felállítani, hogy a Mavir rendelkezni tudjon az MVM tulajdonában maradó átviteli rendszerrel, ami akár meg is növelheti a működés költségeit. Ezt végső soron a fogyasztóknak kell megfizetnie. Ráadásul a Mavir ismételt átszervezése újabb milliárdos állami kiadással járna, miközben nem tudni egyetlen olyan fogyasztói panaszról sem, ami arra vonatkozna, hogy az MVM tulajdonában álló rendszerirányító elfogult lenne tulajdonosa javára.

Tekintve, hogy már Veres János szerint sem eredményez majd feltétlen áramárcsökkenést az MVM átszervezése és a társaság vezérigazgatójának visszahívása, nemigen maradt érv az alig négy hónapja életbe lépett árampiaci szabályozás ismételt átalakítása mellett – mondták a Figyelőnek MSZP-s politikusok. A március 11-én meghirdetett árampiaci reform tehát mintha elvesztette volna lendületét. Amilyen hirtelen jött, olyan gyorsan a feledés homályába veszett – úgy tűnik, maga alá temette a koalíciós válság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik