Gazdaság

ICEG: 2009-ben jobb lesz

Gyorsuló növekedésre és bővülő magánfogyasztásra számít 2009-re az ICEG. A gazdaságkutató intézet szerint az infláció egyelőre beragad, de harmadik negyedévtől csökkenhet az alapkamat.

Az idén a GDP növekedése várhatóan csak a naptári hatásoknak köszönhetően éri el a 2 százalékot – 2008 szökőév -, jövőre azonban már 3,1 százalékra gyorsulhat – áll az ICEG European Center (ICEG EC) kutatóintézet kedden ismertetett prognózisában.

Jövőre a fogyasztás is meglódul

A negyedéves előrejelzésben megállapították, hogy az újabb csalódást keltő 2007 negyedik negyedévi GDP adatból két bíztató folyamat azért kiolvasható volt: az export és az import növekedése közötti rés a vártnál lassabban zárul, a beruházásoknál pedig már kisebb fellendülés mutatkozott.

Ezzel együtt továbbra is nyomott a lakossági fogyasztás alakulása és a rövid távú kilátások sem kedvezőek. Jövőre azonban úgy vélik, hogy egyértelműen fellendül a belföldi kereslet és nagyjából azonos ütemben bővülő exporttal és importtal számolnak.

Majd kamatcsökkentés is lesz

A negyedévi előrejelzést ismertető budapesti sajtótájékoztatón Oszlay András, az elemzés egyik készítője elmondta, hogy az élelmiszer-, és a háztartási energiaárban már megindult a dezinfláció, a maginfláció azonban 5 százalék körüli szinten “ragadt be”. Az idén így 6 százalékos átlagos fogyasztói árnövekedésre számít az ICEG és megítélésük szerint 2009-ben is még 4 százalék körüli lesz az átlagos infláció, így a 3 százalékos inflációs cél legkorábban a jövő év végén érhető el.

A kutatók úgy vélik, hogy alapvetően szigorú marad a monetáris politika, és nem zárnak ki még egy jegybanki alapkamat emelést. A harmadik negyedévtől az infláció csökkenésével több lépcsős kamatcsökkentést, az év végén 7,25 százalékos, 2009 végén pedig 6 százalékos jegybanki alapkamat szintet valószínűsített.

A szakember elmondta: a külső finanszírozási igény javulása a kereskedelmi mérleg, főleg az árumérleg növekvő többletének köszönhető. Tavaly a hiányt szinte csak adóssággeneráló tételek finanszírozták, a mivel várhatóan ez az idén is így lesz, az államadósság magas szinten állandósul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik