Gazdaság

Három gázáremelés várható idén

A Magyar Energia Hivatal előkészítette az április, július és október 1-jére vonatkozó hatósági gázáremelés tervét. A Világgazdaság információi szerint lakossági ár 10 százalék felett is drágulhat.

A Világgazdaság úgy tudja, hogy a figyelembe veendő időszak első napjától máris két számjegyű áremelést ért el a szállító, sőt a következő negyedévekben is jóval tíz százalék fölött drágításra készül. Az árnövekedés lendületét mutatja, hogy a pillanatnyilag fizetett ezer köbméterenként 345 dollár annyi, amennyit csak áprilisra jósoltak lapunknak az ügylethez közel álló körökből. Ha ez az ár az előre jelzett mérték alsó határával, csak 10 százalékkal emelkedik áprilistól, máris 380 dollárra szökne, de ennél többel kell számolnunk.

Így viszont aligha tarthatók az idei negyedévenkénti lakossági emelések 10 százalék alatt, hacsak nem politikai megfontolások döntenek, ahogyan eddig számtalanszor. Viszont maga az importgáz drágulása is megtörhet, ha az azt meghatározó olajtermékárak növekedése is lelassul. Erre leghamarabb a második fél évben kerülhet sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik