Gazdaság

Feminin Mikulás

Azon agyalok erőst, hogy jövőrétől kicsit kitágítanám e kis rovat kereteit, és a továbbra is domináns (magyar) bor mellett rendszeresebben és bővebben szólnánk a külföldi borokról, a spirituszokról és a sörről, valamint az olyan hatalmas kultúrájú jószágokról, mint a tea, a kávé vagy az olíva.

Nem mintha nagy expertje lennénk bármelyiküknek, de épp’ ezért e területek tanítva tanulása felettébb szórakoztató. Mintegy ennek jegyében egy feminin finomságot penderítünk a pultra így karácsony előtt. A kicsit valahogy a Mikulásra is emlékeztető, bársonyos tapintású piros palackban Grand Marnier lakik, vagy kotyog, vagy örvénylik. Mi is a Grand Marnier (GM), barátaim a borban?


Feminin Mikulás 1

Well, a GM likőr, a likőr ugye ideáltipikusan boralapú, pontosabban borpárlatalapú (természetes vagy mesterséges) adalékokkal és többnyire cukorsziruppal felturbózott szeszes ital, persze a természetes az értékesebb. Általában gyengébbek az olyan spirituszoknál, mint a pálesz vagy a whisky, kábé a 18-40 százalékos sávban mozognak. A likőr ezerféle lehet: likőr az otthon buherált tojáslikőr vagy a tiszta szesz alapú, eszenciával ízesített, szintetikus festékkel színezett kommersz is, ki ne ismerné a császárkörtét, kevertet és rumpuncsot. (Óh, régi házibulik, midőn az ember még ezeket itta, nem tudván, mit cselekszik, ma már vallatni lehetne éngem a közelmúlt emez eszenciáival. Vagy a Hubival, amit a Belvárban iszogattam fatojás koromban, 5 centiliter 4,80 vót.) A skála másik végén a több évszázados múltra visszatekintő, kolostorokban kifejlesztett, máig titkos receptúrák alapján készülő, rendkívül kifinomult likőrök elegáns palackjait láthatni, ebből a kategóriából állítunk egyet a Borpultra, a karácsonyi hangulatot fokozandó.

A Grand Marnier története 1827-ben kezdődik, amikor is az alapító atya, J. B. Lapostolle, a likőrkészítés apostola, muhaha, szeszfőzdét létesít gyümölcslikőröket keverendő, az ő unokaöcsije, ugyancsak egy Lapostolle találta fel a GM-et, amennyiben ő házasított először magas minőségű konyakot, azaz szőlőpárlatot karibi keserűnarancs héjából kivont természetes eszenciával 1880-ban. A GM-et nagyon kedvelte Ferenc Jóska, és így voltak vele egy darabig a Titanic utasai is.

A GM Edition Lounge palackja remek megjelenésű, inkább nőies, ahogy az ital karaktere is: borostyánszínű, illatában intenzív narancs és alkohol, kóstolva telt és édes. A 40 százalékos alkoholtól csípős, lágy és finom, kiváló koktélalap, de olyan finom, hogy inkább magában fogyasszuk a karácsonyesti beszélgetés mellé, az ételsor végén, midőn a bejglihez értünk.

Grand Marnier › Borostyán-színű, illatában intenzív narancs és alkohol › Csípős, lágy és finom, kiváló koktélalap › 7 ezer forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik