Gazdaság

Gyurcsány találkozik az OMV-vezérrel

Kölcsönös egyeztetés és megállapodás eredményeként az osztrák kancellár fogadta a Mol Rt. vezérigazgatóját, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pedig szerdán találkozik az OMV vezérigazgatójával, Wolfgang Ruttenstorferrel.

Hernádi Zsolt a múlt héten járt Alfred Gusenbauernál – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő. Az MTI úgy tudja, hogy a két találkozó osztrák kezdeményezésre jött létre, és a magyar álláspont a korábbiakhoz képest nem változott. Az OMV szeptember végén bejelentette: a Mol-részvények 20,2 százalékának birtokában „olyan helyzetben van”, hogy kész vételi ajánlatot tenni a Molra, részvényenként 32 ezer forintért.

A kormányszóvivő ezután azt mondta, hogy az osztrák vállalat addigi akcióit barátságtalan lépésnek, ellenséges felvásárlásnak tekintik. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megszólalt az ügyben: újraállamosításnak tartaná, ha az OMV átvenné az irányítást a Mol felett. Azt kérte az igazságügyi minisztertől, készítsen elő egy szabályozást, így született a „lex Mol” néven ismertté vált törvény, amelyet az Országgyűlés az összes parlamenti párt támogatásával október 8-án elfogadott.

A törvény arra hivatott, hogy a magyar állam kontrollt tudjon gyakorolni olyan üzleti tranzakciók esetén, amikor másik állam befolyása alatt álló társaságok próbálnak befolyást szerezni a közellátás szempontjából stratégiai szerepet betöltő vállalatokban. A Mol és az OMV ügyében Gyurcsány Ferenc és Alfred Gusenbauer többször is egyeztetett: június végén telefonon beszéltek, októberben pedig együtt vacsoráztak Bécsben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik