Gazdaság

Szén-dioxidért jön hozzánk Japán

Japán szén-dioxid-kibocsátási kvótát vásárolna Magyarországtól. A szigetország kemény bírálatokra számíthat, a felesleges kvótákkal rendelkező országoktól történő vásárlás ugyanis valójában nem eredményez emissziócsökkenést.

Számítások szerint az ázsiai ország a világ legnagyobb emiszszióskvóta-vásárlójává léphet elő, miután Kiotóban vállalta, hogy 2012-re az 1990-es évhez képest hat százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, azonban az emisszió mértéke jelenleg nyolc százalékkal meghaladja a referenciaszintet. Japán Magyarországon kívül hasonló megállapodásokat tervez Lengyel- és Csehországgal is – utal a Világgazdaság a Financial Tiemes cikkére.

A közép- és kelet-európai országok azért rendelkeznek felesleges kibocsátási kvótákkal, mert emissziócsökkentési kötelezettségüket az 1990-es bázisévhez mérik, azonban azóta az egykori szocialista nagyipar jelentősen leépült, így jelenleg az emissziós szintjük jóval kevesebb, mint 1990-ben volt. A kiotói jegyzőkönyv szerint ha egy ország értékesíti kvótafeleslegét, akkor a bevételből köteles környezetvédelmi, elsősorban kibocsátáscsökkentő beruházásokat finanszírozni.

A kiotói jegyzőkönyv emellett az úgynevezett együttes végrehajtási mechanizmus keretében hitelesített kibocsátáscsökkentési egységek vásárlására is lehetőséget ad. E megoldás lényege, hogy ha egy cég külföldön beruház egy olyan projektbe, melynek eredményeként kibocsátáscsökkenés jön létre, akkor ennek a csökkentésnek egy részét „hazaviheti”, tehát otthon ennyivel több üvegházhatású gázt bocsáthat ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik