Gazdaság

A rózsa, a rózsa, a rózsa

Etyek meghökkentően szép falu a Zsámbéki-medence szélén, dimb-domb, meszes lösz- és vályogtalaj és hűvös szelek, mint Champagne-ban.












A rózsa, a rózsa, a rózsa 1



A rózsa, a rózsa, a rózsa 2
A rózsa, a rózsa, a rózsa 3

Német eredetű borkultúra, mint oly sok helyen Magyarországon Hajóstól Villányon, Szekszárdon és Móron át Sopronig. A falu szemmel láthatóan fellendülőben: fejlődő infrastruktúra, építkezések, a háttérben daruk forognak, épül Etyekwood, azaz a Korda stúdió második és harmadik üteme, a közelben golfpálya, és egyre szebb borok. Főleg fehérek, némi pinot-val, zweigelttel, kékfrankossal színezve.

Az 1996-ban alapított Etyeki Kúria ékköve az Etyek-Budai borvidéknek. Vagy inkább rózsája annak a csokornak, amit az 1500 hektáros etyek-budai pincészetek alkotnak, bár ez kicsit gejl hasonlat. A borvidéken az üzemméretek a 3,5 hektárostól az ezerhektárosig terjednek, azaz a csokorban a büdöskétől és a százszorszéptől a mamutfenyőig mindenfélét láthatni. A Kúria valahol a bortáj kis kézműves műhelyei és nagy reduktív pincészetei között foglal helyet: 17 hektáros, 50 ezer palack körüli a kibocsátása, borai modernek, de mélyek és komplexek is tudnak lenni.

Az ezen a héten a borpultra penderített kúriás küvé csaknem nagy bor szerintem. Világos zöldessárga, gyümölcsös illatú, a glicerinlábak jelzik, hogy nem könnyűsúlyú, lenge, reduktív versenyző (19,2 gramm/liter cukormentes extrakt). Szőlős-gyümölcsös ízei gyönyörű etyeki savak tengelyén forognak, textúrája koncentrált, ízképe szinte minerális jellegű. Etyek benne van, fanyar hűvössége és értelmes mélysége egyaránt. A küvé fele félig ászkolt, félig médiumban barrikolt chardonnay, másik fele reduktív sauvignon blanc és királyleányka. Macerás készítése okán 4200 forint és csak a pincénél kapható, tessék kiugrani érte abba a dinamikusan fejlődő kis régiófélébe, ami itt virágzik tízpercnyire Budapesttől, a Zsámbéki-medence peremén.

Rózsakert 2006, Etyeki kúria. 6,8 gramm/liter sav › Világos zöldessárga, gyümölcsös illatú bor › 4200 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik