Gazdaság

Bezár a szolnoki cukorgyár

Megszünteti a cukortermelést szolnoki gyárában a hatvani központú Mátra Cukor Zrt., alkalmazottainak további sorsáról szociális terv alapján gondoskodik – közölte sajtóközleményben a német tulajdonú társaság igazgatósága.

Ezzel együtt a cég társasági kvótája mintegy harmadának visszaadását tervezi, és a megmaradó 100 000 tonna lehetővé teszi, hogy szerencsi cukorgyára eredményesen és hatékonyan termeljen tovább. Azok a cukorrépa-termesztők, akik folytatják ezt a tevékenységet, a borsod megyei gyárat fogják alapanyaggal ellátni – olvasható a közleményben.

Az MTI információi szerint az állandó és a kampányidőszakban dolgozókkal együtt több mint 150-en válnak hamarosan munkanélkülivé.

Pokol Balázs vezérigazgató az idei cukorrépa-feldolgozási szezon kezdetén még úgy nyilatkozott a Szolnokon megjelenő Új Néplap című megyei napilapnak, hogy a Szolnoki Cukorgyár nem jut a kabai gyár sorsára, amelyet tulajdonosa, az Eastern Sugar bezárt. Az idei – ezek szerint utolsó – kampányt Szolnokon, az ország második legmodernebb gyárában december közepéig tervezték, fél millió tonna nyers répa feldolgozásával mintegy 70 ezer tonna kristálycukrot állítanak elő.

A Mátra Cukor Zrt. szerint a szolnoki gyártás beszüntetését és a cég kvótájának csökkentését az európai cukorpiac és a cukorpiaci szabályozás változása indokolja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik