Gazdaság

Tükörhegyi rizlingek

A somlói epitheton ornansa az a falrengető közhely, hogy a „nászéjszakák bora”, amit ha közben nyakalsz, tuti, hogy fiú utódot nemzel.

Ez valszeg sima marhaság, de az tény, hogy a nagyon ásványos borok serkentőleg hatnak az emberre és nagyon egészséges italok, már ha nem esel át a ló túlsó oldalára, ahol literszám vedeled a somlait a ló takarásában. Hogyisne volna egészséges a szeszt, a savakat, az oldott ásványokat és a napfényt magába sűrítő gyümölcsital, melynek egy szép képviselőjét penderítjük a Borpultra mostan.


Tükörhegyi rizlingek 1

A Halál a Májra Polgári Kör nevű borbaráti társaság immár hagyományos október 23-i elvonulásán ezúttal (a Vinum Somlaicum nevű laza kis szövetkezetfélével összekötött) kézműves kismestereknél nyakaltuk a hegy levét. Spiegelberg István olaszrizlingjeit ajánljuk ezúttal a szomjas olvasó figyelmébe. A félvér és eleddig kétlaki életet élő Spiegelberg épp az idén égeti föl maga mögött a hidakat, melyek Németországba és előző életébe vezettek. Végleg szakít a kétlaki élettel és somlói borászkodásból akar megélni. És meg is tud: nem tud annyi palackot készíteni, mint amennyit megvennének. Eleven, kreatív és élni tudó pasas, ideáltípusa annak az occidentális attitűdnek, mely nem akar mindenáron terjeszkedni, beéri azzal, amit felépített, nem fél a jövőtől, nem rinyál állandóan. Két hektáron gazdálkodik, hagyományos somlói fajtákból (furmint, juhfark és olaszrizling) készít hagyományos technológiával, azaz hosszas ászkolással nagyon tisztán csendülő, koncentrált, télleg ásványos borokat, melyek fogyasztása ráébreszti az embert, hogy nem lehet somlói bor nélkül élni, mindig kell lennie otthon pár váza somlóinak.

Spiegelberg harmonikus 2003-as Olaszrizlingje a rajnai és wachaui rizlingekre emlékeztető petróleumos tónust is villantja, a 2002-es kevésbé karakteres, de harmonikus, a 2001-es (úgy 2500 forintért vesztegetik) zöldes csillámokat vető világos aranysárga bor intenzív gyümölcsillattal (fehér ribizli, egres), kerek, koncentrált testtel, üde, de nem éles savakkal, harmonikus karakterrel. A nagyon érdekes, mély, érett 1999-es csak tartályból kóstolható. Rajnai palack, elegáns, konzervatív címke, fogyasztása 13-14 fokon ajánlott, jól kísérhet káposztás étkeket, barna húsú szárnyasokat, kecskesajtot, beszélgetéseket.

Somlói Olaszrizling 2001, Spiegelberg István › Világos aranysárga bor intenzív gyümölcsillattal, kerek, koncentrált testtel, üde, de nem éles savakkal › Káposztás étkek, barna húsú szárnyasok, kecskesajt mellé › 2500 forint körül

Ajánlott videó

Olvasói sztorik