Gazdaság

Nobilis hárs

Először a várbéli borfesztiválon találkoztunk a Tokaj Nobilis pincészet hatos hárslevelűjével, és látánk, hogy jó. Úgy éreztük, tulajdonképpen haza is mehetnénk a fesztiválról, mert ennél jobb bort úgysem fogunk találni.

Még szertelennek, széttartónak, kicsit fásnak tűnt az illata ugyan, de már érezhető volt, hogy komoly anyaggal van dolgunk, ízképét, az információknak ezt a sűrű nyalábját meghökkentően komplexnek éreztük, blogunkon (borravalo.hu) úgy összegeztük benyomásainkat, hogy ez egy nagy bor (lesz) értelmes borszeretőknek. A borász, Bárdos Sarolta hangsúlyozta, hogy ezt a bort csak olyanoknak ajánlja, akiknek van idejük rá, mert komplexitása és koncentráltsága okán változik a pohárban, és dekantálni is érdemes.


Nobilis hárs 1

A hárslevelű az egyik legnagyszerűbb magyar szőlőfajta, a furmint kishúga mintegy, kicsit olyan, mint a franc a cabernet sauvignon mögött. Illatban többet tud, mint furmintbátyó, elbűvölő virágzó hársfa vagy hársméz illatú borokat ad, főleg Tokajban, Somlón, Debrőn és Siklóson. Könnyű megismerni, mert elképesztő, negyven centisre is megnövő, marha nagy fürtöket ad, melyek a végükön ilyen fecskefark-szerűen el is ágazhatnak. Szóval csodálatos jószág, legfeljebb abban nem vagyunk biztosak, hogy milyen hosszú életű; a Béres hármas félédes hársát minap vizsgáltuk be a magyar gasztronómia egyik európai színvonalú világítótornyában, a szemesi Kistücsökben, és úgy tűnt, hogy már lefelé mozog.

Azért említjük a Bérest, mert Bárdos Sarolta a Degenfeld után a Béres pincészet főborásza volt, ma saját 6 hektáros birtokát, a Tokaj-Nobilist menedzseli Bodrogkeresztúron, modern, roppant koncentrált, elegáns, tehetséges borokat készítve. A hatos hársat újrakóstolva változatlanul kicsit túl hangsúlyosnak tűnik még a zöld reflexeket vető, világos aranysárga borban az újhordó vaníliája, az illat és az ízkép is fiatal és energikus bort mutat üde, fanyar savakkal, komoly, az analitikai értéknél valahogy magasabbnak tűnő exktrakttal, és telt testtel, gyümölcsös ízekkel. Elegáns és visszafogott, remek címke. Egyetértve korábbi véleményünkkel, egy fiatal, erős és nagy bort érzünk Bárdos Sarolta hatos hárslevelűjében, mely 3500 forintos pinceáron érhető el.

Hárs 2006, Tokaj Nobilis Szőlőbirtok. 7,2 g/liter sav › 25 g/liter extrakt › Fiatal és energikus bor, üde, fanyar savakkal, gyümölcsös ízzel › 3500 forintos pinceáron

Ajánlott videó

Olvasói sztorik