Gazdaság

Egy lendületes pezsgőről

Ismételjük át a pezsgőről tanultakat, a legfontosabb tapasztalatainkat legalább! Szakítsunk avval a (mai magyar társadalom kétharmada által követett) kispolgári szokással, hogy csak az ünnepnapokon és jubileumokon pezsgőzünk, akkor is édeset.












Egy lendületes pezsgőről 1


Egy lendületes pezsgőről 2
Egy lendületes pezsgőről 3

Nem. Pezsgőt a nap bármely szakában ihatunk, nagyon okos dolog például pezsgővel kezdeni a napot, illetve pezsgőből a száraz fehér a legjobb. Iszonyat hidegen (6-8 fokon) fogyasszunk pezsgőt, reggel tehát, buliborként, ágyjelenetekhez, aperitifként és étkezéshez, de kerüljük a nagyon markáns, fűszeres, savanyú és édes ételeket! Az, hogy szokás kaviárt kanalazni vagy osztrigát szürcsölni a pezsgőhöz, inkább flancos tradíció, a drága és érzéki, magas fehérjetartalmú ételek a szájban nem vesznek össze a pezsgővel, de nemigen alkotnak új ízkombinációkat vele. Vannak jó tankpezsgők, de a legjobb a palackban érlelt, azaz tradicionális pezsgő.

Nos, egy ilyet állítunk ezen a héten a borpultra. A Törley vezető borászai, Kemendy és Koczuba pezsgőmester urak komponálták a Törley 125. évfordulójára. Törley József, a monarchia korának hőse, kreatív, nyitott zseni 1882-ben hozta létre Budafokon pezsgőgyárát, mely ma is kiváló dinamikájú brand. Egyike a legalapvetőbb magyar szupermárkáknak, és képes volt megújulni a rendszerváltás után is. Ez az ötezer számozott palackba töltött pezsgő is megállná a helyét bárhol a világon.

Virágos-gyümölcsös illat, buzgó gyöngyözés. (Az igazi pezsgő gyöngyözik, mint egy víz alatti vulkán, de finom, kicsiny gyöngyök örvénylenek benne. Nagy marha buborékok akkor szállnak a palackban fölfelé, ha a CO2 kívülről lett belenyomatva a palackba, lásd szódásüveg.) Üde, úgynevezett lendületes, fanyar savak, nem a csípős szénsavról beszélünk, hanem a fanyar, markáns savakról, melyek a szénsav mögött feszülnek. Szájban kiválóan olvadékony a Jubileumi textúrája, utóízében érlelt-érett jegyek. Szépen csendülő pezsgő ez, vezető karaktervonása a lendület, elevenség, fiatalosság. Ezért az etikett lehetne éppen modernistább, bátrabb és fiatalosabb (nekem kicsit konzervatív, sőt, közönséges). Bár lehet, hogy a kulturálatlan magyar fogyasztói pezsgőspiac rosszul fogadná.

Törley Jubileumi Cuvée. Virágos-gyümölcsös illat › buzgó gyöngyözés › lendületes, fanyar savak › 2200 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik