Gazdaság

Világbank: top reformer Magyarország

A Világbank üzleti környezet minőségi rangsora, a Doing Business idei jelentése alapján Magyarország az egy évvel korábbi 66. helyről a 45. helyre lépett elő. Az idei listán a régiós versenytársak közül, csak Szlovákia előzi meg (32. hely) hazánkat, de Csehország (56.) és Lengyelország (74.) mögöttünk van.

Pradeep Mitra, a Világbank Európa és Közép-Ázsia régióért felelős közgazdásza kiemelte: a jelentés Magyarországot a kelet-európai és közép-ázsiai régió “top reformerei” közé sorolja, mivel az uniós országok közül Magyarország lépett a legtöbbet előre a rangsorban. Az üzleti környezet kedvező változása mérsékelheti a fiskális kiigazítás növekedési áldozatát – tette hozzá.

A Világbank szakértője a pozitívumok között megemlítette a cégalapítás megkönnyítését, az alapítási költségek csökkentését, illetve a tulajdonjog-nyilvántartás időigényének mérséklését. A negatív elemek közé pedig az adózást, a profitarányos adókulcs emelkedését sorolta.

Kóka János gazdasági miniszter a jelentéssel kapcsolatban a jelentősebb eredmények közé sorolta az elmúlt évben egyszerűbbé, gyorsabbá váló cégalapítást, az elektronikus adó-ügyintézést, és megemlítette az egyablakos vámügyintézést és az elektronikus fizetést célzó fejlesztéseket.

Az adóreform részeként célkitűzésnek nevezte, hogy 2008 októberére összevonják a kis adókat és szűküljenek a kedvezmények. A kormány előtt lévő adócsomag egyik célja a bevallások számának felére, a bevallási sorok harmadára csökkentése.

A Doing Business 2008 című jelentésben tíz mutató alapján értékelték 178 gazdaságban a cégek üzleti környezetét befolyásoló tényezőket.
A nemzetközi lista élén már a második éve Szingapúr áll, majd Új-Zéland és az Egyesült Államok következik. Utánuk a sorrend: Hongkong, Dánia, Nagy-Britannia, Kanada, Írország, Ausztrália és Izland.

A Világbank a kelet-európai térség vezető reformországaként Horvátországot emeli ki, amely – Makedóniával, Grúziával és Bulgáriával együtt – bekerült a világ vezető tíz leggyorsabb reformországa közé. A reformországok egyszerűsítették üzletvitelüket, megerősítették a tulajdonjogokat, a befektetők védelmét, javítottak a hitelfelvételi lehetőségeken, könnyítettek az adóterheken, és csökkentették az üzletvitel költségeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik