Gazdaság

Mi kell a megfelelő likviditáshoz?

TÉTEL-VÉTEL. Egy cég sikeres tőzsdei szereplésének szükséges feltétele, hogy részvényei kellően likvidek legyenek. Leegyszerűsítve: a kereskedési napok nagy részén, de lehetőleg minden nap legyen bennük akkora forgalom, hogy nagyobb tételeket is lehessen adni-venni anélkül, hogy az árfolyamot érdemben elmozdítaná az adott ajánlat.


A MÉRET MÉG KEVÉS. A forgalom mértékét természetesen nagyban meghatározza az adott társaság mérete, azaz a kapitalizációja. Minél több részvénye van egy cégnek, annál többel lehet kereskedni. Ez azonban csak szükséges, de nem elégséges feltétel, hiszen hiába nagy a cégméret, ha a részvények döntő hányada olyan stratégiai, vagy pénzügyi befektetői kezekben van, akik nem kívánnak kereskedni azokkal. A meghatározó méret mellett tehát szükséges komolyabb közkézhányad megléte is.

APRÓZZÁK. A közkézhányad nagysága még mindig nem minden, hiszen ha egy részvény nominális árfolyama túlságosan magas, akkor az behatárolhatja azon befektetők számát, akik kereskedni tudnak a részvényekkel. Ilyenkor kívánatossá válhat, hogy a társaság éljen a részvényfelaprózás lehetőségével, azaz minden papírt több kisebb névértékűre cseréljen. Ez általában javíthatja a papírok likviditását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik