Gazdaság

Evezni muszáj

Menet közben nem lehet kiszállni a hajóból. Hacsak nem kiborulni, mármint a hajóból, és a Vltaván (Moldván) való evezéstől.

Melynek hallatlan kultúráját szeretnénk népszerűsíteni ezúttal, azt az evezési kultúrát, mely Csehországban fejlődött ki az ország amúgy nem túl nagy folyóin. Na és persze a cseh sört magasztaljuk az alábbiakban.


Evezni muszáj 1

Bárhol köt ki az ember, mindig tényleg jéghideg, csípős sört kap párás korsóban, legyen az Gambrinus, Budweiser vagy Pilsner Urquell. Fájó izmokkal és mindenféle horzsolásokkal díszítve kikászálódsz a kenuból valamely szépséges, hatalmas fenyveserdők aljában elterülő legelőn, ahol egy szerény, üvegtigris-szerű bodega álldogál, sütik a kolbászt és mérik a mindig jéghideg, illatos sert. A cseh sör úgynevezett alsó erjesztésű, ami annyit tesz, hogy az élesztő az erjesztés folyamán lesüllyed a sörlé aljára. Az ilyen, úgynevezett lager típusú sörök könnyedek, világos aranysárgák, virágos aromájúak és kemény hab koronázza őket. A cseh sört esetleg egy kis szegfűszeg-aromájú, kerek becherovkával vagy a minden depressziót egy varázsütésre gyógyító, 70 százalékos, smaragdzöld színű, ánizsos abszinttal is lehet kombinálni, óvatosan és érzéssel kormányozva hajónkat.

A Pilsner 4,4-5,0 százalékos szeszű, mézes, lágy, komlós, utóízében kellemes kesernye. Ő volt az első tükrös tisztaságú, aranyszínű sör, ma is a régi recept szerint főzik. Egy bajor serfőző mester találta fel a XIX. század közepén, ahogy szinte az egész cseh kultúra német alapozású. A német kreativitás formálta ama sokkoló szépségű középkori kisvárosokat (Vyssi Brodot vagy Cesky Krumlovot) is, ahol a népek a városka közepén lubickolnak a tiszta vízben, sörözgetnek a teraszokon, várják az esti koncerteket vagy az akrobatikus ügyességű színészekből álló kicsiny színtársulatok előadásait. Az egész evezős- és sörkultúra beleilleszkedik egy nagyon európai kultúra folytonos szövetébe, melyet az önironikus, kispolgári, a mienkénél jóval jogtisztelőbb, szabálykövetőbb, fegyelmezettebb, kevésbé neurotikus és agresszív cseh társadalom alkot. Használjuk Csehországot!

Pilsner Urquell › 4,4% alkohol › Mézes, lágy, utóízében kellemes kesernye › 350-500 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik