Gazdaság

Miniprojektor

Párhuzamosan a különbözőző típusú képernyők fejlődésével, egyre tökéletesednek a monitorok és tévékészülékek alternatívájaként használható projektorok is. Ezek külön előnye, hogy jóval kisebb a helyigényük és sokkal könnyebbek, mint a keretbe foglalt kijelzők.

A méret csökkentésének pedig úgy tűnik, nincs alsó határa: a német Fraunhofer Institut mérnökei által szerkesztett új vetítő alig nagyobb egy kockacukornál. Az elsősorban hordozható elektronikai eszközökbe szánt miniprojektort ráadásul olyan rezgéskiküszöbölő rendszerrel látták el, amely lehetővé teszi, hogy mozgás közben, vagy járműveken, például autókban vagy buszokon is használják.


Miniprojektor 1

A beépített parányi szenzorok érzékelik a legapróbb mozgásokat is, amelyeket egy központi egység a kép sugárzásának módosításával kompenzál. Így akár séta közben tartott, és gesztikulációkkal kísért prezentáció közben is mozdulatlan kép nyerhető. A projektor néhány méteres távolságból legfeljebb A3-as méretben vetít.

Az eszközt a kutatók konzolos játékokban is kipróbálták, mivel ezek élvezete közben gyakori, hogy az intenzív joystick-használat miatt az egész rendszer mozgásba lendül, ami elronthatja a játékos örömét. A miniprojektort az irányítókarba, vagy autós játékoknál a kormányba integrálva azonban stabil kép vetíthető. E területen a mérnökök már prototípussal is rendelkeznek; az első mobiltelefonba épített stabilizációs vetítőre azonban még legalább másfél évet kell várni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik