Gazdaság

Átalakítja a települést a szakolyi zölderőmű

A nyírségi Szakolyban épül fel az ország első zöldmezős biomassza erőműve: a 12 milliárd forintos beruházás 50 munkahelyet teremt, és 200 gazdálkodónak ad megrendeléseket.

A 20 megawatt teljesítményű erőmű 2009 tavaszára készül el, biomasszával, erdei aprítékkal, fűrészüzemi és mezőgazdasági hulladékkal működik majd. Az épülő bioerőműben a legkorszerűbb technológiát szerelik fel, így az kiemelkedő energetikai hatásfokkal állítja majd elő az úgynevezett zöld áramot, s megfelel a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak is.

Az üzemben mintegy ötven alkalmazott dolgozik majd, további, közel 200 környékbeli lakos pedig a biomassza termelésével, feldolgozásában és beszállításával foglalkozhat. A tüzelőanyagként alkalmazott biomasszát a térség erdeiből, fűrészüzemeiből és mezőgazdaságából vásárolja fel az erőmű. A beruházásnak így – mint azt az alapkőletételen Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta – mezőgazdasági szerkezetátalakító hatása is lesz, az üzemnek alapanyagot adó energiaültetvények alternatív földhasználati módot tesznek lehetővé.

A térségben már meg is alakult a Tisza Faaprítékot Termelő Szövetkezet, amely a termelőknek szaporítóanyagot biztosít a energiaültetvények telepítéséhez. Az elektromos áram termelése mellett előállított gőzt és melegvizet is hasznosítani szeretnék: erre alapozva ipari park létesülhet a bioerőmű közelében, és fóliaházas zöldség-gyümölcs termesztés is kialakítható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik