Gazdaság

Egy bódító és hódító vörös

Egy. Egyre jobban artikulálódik, hogy van pár világfajta, mely Magyarországon talál második, vagy még inkább: első otthonára. Első helyen a Cabernet franc-ra mondják, hogy wazze, ez jobb, mint otthon, azaz Bordeaux-ban.

Ugye a Cab. Sauvignon a nagy testvér, az önológiai izompacsirta, aki sűrű, feka, a barrikhordót fél kézzel lenyomja, satöbbi, de ő kései érésű, hektikusabb, nagyobb hőösszeget igényel, azaz nem mindig érik be. A Cab. Franc, az ő visszahúzódóbb, gracilisebb, szemüveges, tápos kisöccse viszont korábban érik és nagyon kafa, kerek, gyümölcsös kedves borokat produkál Egertől Villányig.


Egy bódító és hódító vörös 1

Kettő. Sokat kuvikoltam arról, hogy nemcsak a kis és közepes családi pincészeteké a világ, van pár nagymenő, akik becsületes hozzáállással egyre szebb borokat készítenek. Meg is énekeltük a Szent István Korona Irsai Olivérjét (Figyelő, 2007/17. szám), lám, nem beszéltünk csacsiságot, az 500 forint körüli borocska elhozott egy bronzot az International Wine and Spirit Competition-ről, őmellé illesztünk egy vöröset a Borpultra ugyanennek a konglomerátumnak, a Törley pezsgőpincészetnek egy másik borcsaládjából.

Három, melyet Kemendy László jegyez, akinek sztem oroszlánrésze van a hatalmas pincészetben (és szőlészetében) úgy évtizede zajló modernizációban és az emelkedő borminőségben. Ez a vöröse az idén mindenféle aranyakat elnyert már Magyarországon, mielőtt most szintén elhozott egy bronzot az IWSC-ről. Az alapanyag a villányi Nagyharsányból származik, vagy egy hónapig héjon erjedt, majd magyar barrikokban érlelődött két évet. 13 százaléknyi az alkoholja, 5 gramm/liter fölötti a sava, és vastag, mint egy stifolder, a 30 gramm/liter fölötti extraktjával. Rubinszíne gránátvörösbe csúszik, nagyon intenzív, elegáns illattal bódít, lágy, málnás, kerek ízekkel hódít, elegáns, nem nehézkes és harmonikus. Jó szívvel ajánljuk bárányhoz, hátszínhez, kemény sajthoz, lazachoz, paprikás csirkéhez; 12 ezer palack van belőle, 1200 forint körüli nettó pinceáron indul, azaz megfizethető áron ad jó minőséget.


Villányi Cabernet Franc 2003, Kemendy selection › 13% alkohol › 5 g/l fölötti sav › 30 g/l fölötti extrakt › Bárányhoz, hátszínhez, kemény sajthoz, lazachoz, paprikás csirkéhez › 1200 forint körüli nettó pince

Ajánlott videó

Olvasói sztorik