A magyar hatóságok rendszeresen vizsgálják a hazai boltokban és piacokon kapható zöldségek, gyümölcsök, illetve 2006-tól a feldolgozott és a bébiételek növényvédőszer-tartalmát is. E szerint a hazai eredetű termékekben 42, az importált árukban 73 százalékban mutathatóak ki a különféle növényvédő szerek. Növényvédő szerekből visszamaradt vegyi anyagokat találtak a bébiételek 20 százalékában is.
A zöldségekbe, a gyümölcsökbe olyan mérgek kerülhetnek, amelyek még megmosás esetén is hormonális, immunrendszeri zavarokat, daganatos megbetegedéseket okozhatnak. A permetszerek hatóanyagainak jelentős része nem a kezelni kívánt növényekre és kártevőkre kerül, hanem a környezetbe jutva károsíthatja a környező területek élővilágát, valamint szennyezheti a talajt és a vizeket.

Primõr saláta – a tavaszi kedvenc (forrás: MTI)
A legnagyobb – jellemzően 90 százalék közeli – arányban a déligyümölcsök tartalmaznak növényvédőszer-maradványokat. Ezen termékekben azonban a mérgek nagyobb része a gyümölcsök héjában található, így azt lehámozva nagy részüktől egyszerűen megszabadulhatunk. A gyümölcsök közül a meggy, a cseresznye, a szilva és a dinnyefélék tartalmaznak a legkisebb arányban növényvédő szert, a zöldségek közül jellemzően legkevésbé szennyezettek a torma, a csemegekukorica és a hagymafélék.
A gyümölcsök alapos megmosásával, esetleg meghámozásával csökkenthetjük a szervezetünkbe kerülő mérgek mennyiségét. A permetszerek egy része azonban felszívódik, ezeket mindenképpen elfogyasztjuk – javasolja a civil szervezet. Az FVM honlapján nyilvánosságra hozta a húsvéti ellenőrzéseknél határérték felett szennyezett termékek előállítóinak és forgalmazóinak nevét. A permetszerek teljes elkerülésének módja lehet az ökológiai gazdálkodásból származó termékek fogyasztása.
