Gazdaság

Közös akciócsoport vizsgálja a Rába-ügyet

Legmagasabb, minisztériumi szintű közös magyar-osztrák akciócsoport felállításában állapodott meg Fodor Gábor osztrák kollégájával Rába habzása problémájának megoldására.

Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter és Josef Pröll mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási miniszter a szerda esti bécsi nem hivatalos találkozójukon 12 tagú akciócsoport felállításában egyezett meg. A csoport fele-fele arányban magyar és osztrák szakértőkből fog állni, tagjait jövő hét szerdáig megnevezik, és a testület az egyértelmű politikai megoldást tartalmazó javaslatait szeptember végéig elkészíti.

Fodor Gábor elmondta, hogy az akciócsoportba igyekeznek minden érintett felet bevonni, a miniszterek közvetlen feladata lesz a legmagasabb, minisztériumi szintű szakértők kijelölése, és a testületbe bevonják az érintett ausztriai (burgenlandi és stájerországi) tartományokat és a környezetvédőket is.

Az akciócsoport első ülését a tervek szerint még májusban megtartja, mégpedig a helyszínen, ahol a szennyeződés problémája fennáll. A magyar tárca az első ülésre az akciócsoport létrejötte után azonnal elküldi a meghívókat – mondta. A végső megoldási javaslatnak szeptemberig kell elkészülnie, és ebben természetesen felhasználják a már eddig is létező elképzeléseket, így a bécsi Műszaki Egyetem által kidolgozott megoldási javaslatot is.

Josef Pröll hangsúlyozta, hogy Ausztria a Rába habzásának problémáját nagyon komolyan veszi, és igyekszik rá megfelelő megoldást találni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik